Receptů s kapřím masem není nikdy dost. Tahle ryba je česká tradice. Nezapomínejte, že si kapra můžete dopřát kdykoliv v roce, nejen na Vánoce, kdy si z něj nejspíše připravujete řízky a polévku. Kapří maso je nejen dobré, ale také plné omega-3 mastných kyselin, za které vám poděkuje především vaše srdce.
A navíc vám poměrně brzy slehne, protože maso z kapra obsahuje lehce stravitelné bílkoviny.
Počet porcí: 4, doba přípravy: 40 minut, náročnost: **
Ingredience:
- 4 kapří podkovy
- 500 g rajčat
- 400 g nových brambor
- hrst tymiánu
- hrst rozmarýnu
- šťáva z ½ citronu
- 150 g másla
- 3 stroužky česneku
- 60 ml zeleninového vývaru
- hrst čerstvé pažitky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
- Brambory si uvařte ve slupce.
- V pánvi si rozpusťte máslo a nechte na něm opéct na plátky pokrájený česnek.
- Přidejte vývar a nechte projít varem.
- Vhoďte posekaný rozmarýn a tymián.
- Rybu omyjte a osušte, vložte do pekáčku a přelejte máslovou směsí.
- Přidejte pokrájená rajčata, osolte a opepřete a dejte péct na cca 30 minut do trouby předehřáté na 180 oC.
- Podávejte s brambory s posekanou pažitkou a zakápnuté citronem.
Dobrá rada na závěr: Než budete porcovat rybu, pořiďte si kvalitní ostrý nůž. Na filetování je vhodná tenká, ostrá a pružná špička. Na porcování podkov zase silnější nůž. Potraviny vybírejte ideálně se značkami kvality, například Klasa nebo Regionální potravina, abyste si na všem opravdu pochutnali a měli jistotu, že jste dodali tělu dostatek živin.
Foto, zdroj a více informací: www.akademiekvality.cz