Chléb upečete snadno i doma, a to ani nemusíte mít domácí pekárnu. Bramborový podle Květy Fialové je vynikající.
Kvásek:
- 200 - 250ml vlažné vody
- 1 lžička cukru
- ½ kostky čerstvého droždí
Ostatní ingredience:
- ½ kg polohrubé mouky
- 1 – 2 lžičky soli
- 1 lžička kmínu
- 350g nastrouhaných syrových nebo vařených brambor
- 1 lžíce hladké mouky
Postup:
Kvásek necháte mírně vykypět, pak do něj přisypeme polohrubou mouku, osolíme, přidáme kmín a brambory
Pokud syrové brambory mají hodně vody, použijeme do kvásku méně vody. Necháme cca hodinu kynout a v půlce kynutí těsto ještě jednou propracujeme.
Pokud použijeme elektronickou domácí pekárnu, použijeme základní program na bílý chléb střední velikosti se středním propečením. V troubě chleba pečeme pozvolna až má kůrčičku dohněda. Před pečením ho pomašlujeme vodou a posypeme hladkou moukou.