Čirok je pšenice celiaků, lidí s intolerancemi a alergiků. Je jedinečnou plodinou pro zpestření. Hodí se do rizota, příloh, polévek i salátů. Čirokové bílkoviny si zamilují vegetariáni, vegani i makrobiotici. Říká se, že funguje jako skvělý antioxidant a chrání naše buňky proti stárnutí.
Doba přípravy: cca 80 minut
Množství: 4 porce
Ingredience
- 150 g čirok loupaný
- 100 g mák modrý
- 2 lžíce olej slunečnicový na pečení a smažení BIOLINIE
- 100 g rozinky BIO PROBIO
- 1 ks mouka pohanková hladká BIO PROBIO
- 5 lžic javorový sirup
- 1 hrst mandle celé BIO PROBIO
- 600 ml rýžový nápoj přírodní
- 1 špetka sůl Biosal
- 1 polovina lžičky - vanilkový prášek
- 1 špetka - hřebíček mletý SONNENTOR
- 1 lžička skořice mletá - SONNENTOR
- 1 ks máslo
- 2 ks vejce
- 200 g švestek
Postup:
- Čirok propláchněte pod proudem tekoucí vody a dejte do hrnce s mlékem a špetkou soli. Přiveďte k varu a na velmi mírném ohni vařte pod pokličkou 25 minut. Do teplé čirokové kaše vmíchejte mletý mák, olej, rozinky, vanilku a hřebíček. Nechte zchladnout.
- Mezitím vymažte dortovou formu máslem a vysypte moukou (nebo vyložte papírem na pečení). Vychladlou kaši oslaďte sirupem a přidejte do ní žloutky.
- Z bílků ušlehejte pevný sníh a zlehka ho zapracujte do těsta. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Těsto nalijte do formy, ozdobte švestkami a loupanými mandlemi. Pečte cca 45 minut.