Vánoční svátky vnímá většina z nás jako ty nejkrásnější z celého roku. Jistě je to i díky přípravě voňavého cukroví a dalších oblíbených pokrmů. Následující čas přímo vybízí k vyzkoušení něčeho nového, třeba i v kuchyni. Vánoční petníčky přináší Bára Hernychová, expertka na přirozenou stravu společnosti PROBIO.
„Skloubit dohromady klasické vánoční recepty a přirozený životní styl není zase až tak složité. Nevzdávejte se svých oblíbených jídel ani slavnostního cukroví a nebojte se nijak zásadních změn, protože i malé obměny dokáží velké věci,“ říká Bára Hernychová.
Bezlepkové perníčky
Typ receptu: bezlepkový, vegetariánský
Náročnost receptu: snadný, čas přípravu: 90 minut
Ingredience:
- 500 g bezlepkové směsi na pečení PROBIO
- 180 g moučkového cukru PROBIO
- 1 kypřicí prášek do perníku
- 1 lžička perníkového koření (40 g)
- 2 lžíce kakaa PROBIO
- 70 g másla
- 3 vejce
- 80 g medu
- špetka soli
Postup:
- Do mísy prosejte bezlepkovou směs, moučkový cukr a kakao. Přidejte prášek do perníku, perníkové koření a sůl. Důkladně promíchejte.
- Přidejte máslo, 2 vejce, med a vypracujte v hladké těsto. To dejte do lednice na 1 hodinu odpočinout.
- Těsto znovu propracujte, vyválejte plát výšky 2-5 mm a vykrájejte perníčky libovolných tvarů.
- Perníčky položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 170 °C 7-8 minut.
Žitné perníčky
Náročnost receptu: snadný, čas přípravu: 60 minut
Ingredience:
- 500 g žitné chlebové mouky PROBIO
- 180 g moučkového cukru PROBIO
- 1 kypřicí prášek do perníku
- 1 lžička perníkového koření (40 g)
- špetka soli
- 2 lžíce kakaa BPROBIO
- 80 g medu
- 70 g másla
- 2 vejce
Postup:
- V míse smíchejte mouku, moučkový cukr, kakao, kypřící prášek do perníku, perníkové koření a sůl. Do směsi přidejte máslo, vejce a med.
- Vše vypracujte v hladké nelepící se těsto. Poté dejte těsto do lednice na 1 hodinu odpočinout.
- Těsto vyválejte na pomoučeném vále na tloušťku 5 mm a vykrájejte různé tvary.
- Dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 170 °C cca 8 minut.
Mouka žitná chlebová PROBIO
Chlebová mouka osahuje část obalu zrna a klíčku. Na chlebové mouky vybíráme zrna s nejlepší pekařskou kvalitou. Při mletí zachováváme část obalu zrna a klíčku, a proto obsahují PROBIO chlebové mouky více vlákniny a cenných živin než mouky bílé. Proto také zasytí na delší dobu. Chlebová mouka je vhodná nejen na chleba, ale i na zdravější sladké i slané pečení. Hodí se i na housky, krekry, perníčky, pizzy apod.