Vánoční svátky vnímá většina z nás jako ty nejkrásnější z celého roku. Jistě je to i díky přípravě voňavého cukroví a dalších oblíbených pokrmů. Letos si více než kdy jindy uvědomujeme, jak důležité je být s našimi blízkými, občas se v každodenním shonu zastavit a přemýšlet o skutečně důležitých věcech. Následující čas přímo vybízí také k vyzkoušení něčeho nového – třeba v kuchyni. Tip na netradiční, ale o to chutnější a zdravější sladké vánoční cukroví přináší Bára Hernychová, expertka na přirozenou stravu společnosti PROBIO.
„Skloubit dohromady klasické vánoční recepty a přirozený životní styl není zase až tak složité. Nevzdávejte se svých oblíbených jídel ani slavnostního cukroví a nebojte se nijak zásadních změn, protože i malé obměny dokáží velké věci,“ říká Bára Hernychová. Přesvědčte se sami!
Bezlepkové vanilkové rohlíčky
Typ receptu: bezlepkový, vegetariánský
Náročnost receptu: snadný
Čas přípravy: 90 minut
Ingredience:
- 150 g bezlepkové směsi na pečení PROBIO
- 150 g moučkového cukru PROBIO
- 100 g celých mandlí PROBIO
- 1 vanilkový cukr
- 125 g másla
- 1 vejce
- špetka soli
Postup:
- Do mísy prosejte bezlepkovou směs a mletý cukr, přidejte vanilkový cukr, nasekané mandle a sůl. Důkladně promíchejte. Přidejte máslo, vejce a vypracujte v hladké těsto. T
- Těsto dejte do lednice minimálně na 1 hodinu (nejlépe na 8 hodin) odpočinout.
- Těsto znovu propracujte, vytvořte váleček o průměru cca 1,5 cm a nakrájejte na stejně velké cca 1 cm široké kousky. Z těchto kousků vyválejte rohlíčky, ty položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 160 °C 8-10 minut.
- Ještě teplé rohlíčky obalte v moučkovém cukru.