Venku už pomalu teploty stoupají, proto nastal čas připravit si nepečený dort provoněný a proslazený ovocem. Aby byl opravdu jemný, přimíchali jsme k tvarohu také smetanu ke šlehání. Dort lemují piškoty namočené ve šťávě z broskví a v griotce. Ty jsme také použili na spodek dezertu a další vrstvení, kdy se střídají s nadýchanou tvarohovou směsí a šťavnatými broskvemi. Pokud toužíte po jiném ovoci, vyberte si podle vašeho přání. Už se vám také sbíhají sliny?
Počet porcí: 13 porce, Doba přípravy: 60 minut, Náročnost: *
Ingredience:
400–500 g cukrářských piškotů
80 g krupicového cukru
750 g měkkého tvarohu
250 ml 33% smetany
14 g želatiny (plátkové)
citronová kůra
1 vanilkový lusk
1 větší plechovka zavařených broskví
griotka
Postup:
- Cukrářské piškoty zkrátíme o 20 % a skládáme je pocukrovanou stranou ven podél ráfku dortové formy. Piškoty jsou namočené ve šťávě z broskví a griotky. Zbytky piškotů dáme na dno formy.
- Tvaroh s citronovou kůrou a vanilkovými semínky. Ve 200 ml teplé vody rozpustíme želatinu
a smícháme s asi 150 ml tvarohu. Dobře vyšleháme, a nakonec přidáme vyšlehanou smetanu. - Poté dort prokládáme tvarohem, piškoty a broskvemi.
- Poslední vrstva je zakončená tvarohem. Dort necháme ztuhnout a na ozdobu nakrájíme broskve na měsíčky a přelijeme zbytkem želatiny.
Náš tip: Zkuste vařit z lokálních potravin. Kde je můžete zakoupit? V obchodních řetězcích, na farmářských trzích, formou prodeje ze dvora a v prodejnách s potravinami. Navíc mnohé obchodní řetězce mají speciální koutky plné regionálních potravin.
Zdroj fotografií a receptů: Akademie kvality.