Chřestová sezóna se pomalu rozjíždí, proto jsme tuto zeleninu zařadili do jednoho z receptů. Nejenže je vyhledávanou pochoutku gurmánů, ale také obsahuje mnoho důležitých látek pro náš organismus. Můžeme zmínit třeba betakaroten, který podporuje náš zrak, pokožku a také celkově naši imunitu, protože působí jako antioxidant. Neodolatelná klasika je kombinace chřestu s holandskou omáčkou. Zkoušeli jste ji někdy připravit? Může to být trochu alchymie, aby vám z ní nevznikla míchaná vajíčka, ale pokud máte dobrý postup, skvělý výsledek je zaručen. Přidejte ještě pečené kuřecí prso a máte rázem vydatný a zároveň dobře stravitelný oběd nebo večeři.
Počet porcí: 4 porce, Doba přípravy: 55 minut, Náročnost: **
Ingredience:
- 4 ks kuřecích prsou s kůží
- 1 kg bílého chřestu
- 100 g másla
- 200 ml zeleninového vývaru
- 200 ml bílého vína
- 4 žloutky
- cukr krupice, sůl, černý pepř, bobkový list, čerstvý tymián
Postup:
- Kuřecí prsa nasolíme a opepříme a necháme chvíli marinovat.
- Bílému chřestu ukrojíme zdřevnatělé konce cca 2 cm, poté ho dobře oloupeme. Hlavu chřestu neloupeme. Oloupaný chřest dáme do studené vody s citronem.
- Uděláme si várku pro chřest tím, že provaříme společně: vývar, ½ bílého vína, ½ másla, cukr, sůl, pepř, bobkový list a tymián. Poté do várky vložíme chřest a velmi pomalu vaříme pod pokličkou do měkka.
- Kuřecí prsa opečeme do zlatova a dopečeme v troubě 15 minut při 140 °C.
- Zbylé víno, sůl a pepř zavaříme na plotně. Víno přelejeme do větší misky a dáme do vodní lázně. Přidáme žloutky a na mírném plamenu mícháme metličkou cca 5 minut, nebo dokud omáčka nemá 60 °C.
- Nakonec pomalu přimícháme rozpuštěné máslo, které ovšem nesmí být horké.
Náš tip: Kde sehnat hlavní suroviny, tedy kuřecí maso a chřest? Zkuste se poptat ve vašem městě a nejbližším okolí. Regionální producenti jsou pravidelně kontrolováni, proto jsou jejich produkty opravdu kvalitní.
Zdroj fotografií a receptů: Akademie kvality.