Domácí pečení s Božkov Vaječný Pistácie podle Petry Burianové, vítězky velké pekařské soutěže byste rozhodně měli vyzkoušet i vy.
Ingredience:
Těsto:
130g másla
130 g hnědého cukru
2 vejce
6 lžic Božkov Vaječný Pistácie
120 g vlašských ořechů
100 g sušených brusinek
1 lžička prášku do pečiva (4 g)
150 g polohrubé mouky
Špetka soli
Krém:
300g smetana 33%
150 g bílá čokoláda v peckách
2 lžíce pistáciové pasty
2 lžíce Božkov Vaječný Pistácie
125 g smetanového sýra
Ozdoba:
Čokoláda 54 % (trochu vymražené vodky)
Dražé nebo marcipánová vajíčka
Sedmikrásky
Drcené pistácie
Postup:
Změklé máslo řádně vyšleháme do pěny. Přidáme cukr a opět prošleháme. Postupně přidáme vejce a opět našleháme. Ořechy a brusinky nasekáme nahrubo. Promícháme s moukou, solí a kypřícím práškem. Do našlehané hmoty přidáme likér a suchou směs. Jemně promícháme a rozdělíme do pečících košíčků asi po 50g. Košíčky pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 20 minut.
Základ na krém je dobré si připravit den předem. Do misky si odvážíme bílou čokoládu a odměříme pistáciovou pastu. Smetanu přivedeme těsně pod bod varu a přelijeme jí čokoládu v misce. Směs metličkou řádně promícháme. Na závěr můžeme ještě promixovat ponorným mixérem. Zakryjeme folií a dáme do lednice aspoň na 12 hodin zaležet. Po vychladnutí celou hmotu prošleháme, přidáme smetanový sýr a krátce ještě prošleháme. Na vychladlé dortíky naneseme pomocí ozdobné špičky krém. Do malé skleničky si nalejeme trochu vymražené vodky a sáčkem nebo stříkačkou nastříkáme do vodky rozehřátou čokoládu. Okamžitě ztuhne a můžeme ji lehce vyjmout a položit na krém.
Závěrem dekorujeme dle fantazie dražé nebo marcipánovými vajíčky, květy nebo kousky pistácií.
Něco málo k novince z Božkova
Božkov Vaječný Pistácie
Vaječný likér s příchutí pistácií vyniká svoji lahodnou a dokonale vyváženou chutí oblíbené pistácie. Jemně nazelenalá barva symbolizuje jarní atmosféru a Velikonoce.
Objem: 0,5 l
Obsah alkoholu: 15 %
Doporučená cena: 129,90 Kč
Zdroj receptu a fotografie moučníku Petra Burianová