Zelený chřest je už několik let v kurzu. To sice neznamená, že ho musíte nutně jíst, ale rozhodně stojí za to, na něj upozornit. Třeba právě naprosto delikátní záležitostí – chřestovou polévkou, provoněnou cibulí, česnekem a bílým vínem, kterou jsme zjemnili smetanou a posypali hoblinkami tvrdého ovčího sýru. Proč znovu zažívá zelený chřest renesanci? Snadno se s ním pracuje, skvěle chutná, a navíc je velmi výživný. Za všechny jeho benefity jmenujme vysoký obsah kyseliny listové, která podporuje krvetvorbu a správnou funkci srdce a cév.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 50 minut
Náročnost: *
Ingredience:
- 10 stonků zeleného chřestu
- 1 střední cibule
- 3 stroužky česneku
- 100 ml bílého suchého vína
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany
- 50 g tvrdého ovčího sýru
- 50 g másla
- cukr, sůl, pepř, čerstvý kopr
Postup:
- Čerstvý zelený chřest zbavíme zdřevnatělých konců. A rozkrájíme na menší kousky. Špičky chřestu můžeme odložit a nechat na dozdobení polévky.
- Na rozpuštěném másle restujeme najemno nakrájenou cibulku do sklovata, poté přidáme nadrobno nakrájený česnek. Nakonec přidáme překrájený chřest a opět chvíli restujeme.
- Chřest zalijeme vínem, které necháme svařit na polovinu. Poté přilijeme vývar se smetanou
a vaříme cca 20 minut. - Polévku rozmixujeme do hladka s máslem a dochutíme solí, pepřem a cukrem. Polévku můžeme přecedit.
- Polévku dokončíme hoblinkami sýru, orestovanými špičkami chřestu a nasekaným koprem.
Náš tip: Skvělý zelený chřest se pěstuje také u nás. Preferencí místních surovin pomůžeme mimo jiné ochránit životní prostředí.
Zdroj fotografií a receptů: Akademie kvality