Tradice konzervování masa je známá již od časů slávy starého Říma, ale od této doby nás dělí více než dva tisíce let a na technologickém postupu výroby šunky je to více než patrné. V našich zemích jsme k výrobě šunky dospěli někdy v 18. století, kdy se vyráběla z vepřové kýty. Maso se nejdříve nasolilo, pak se zalito lákem podle tradiční či speciální receptury, nechalo se odležet, ovařilo se a jakousi fanfárou úspěchu bylo zauzení.
Jasný předěl ve výrobě šunky v českých zemích přinesl pražský řezník a uzenář František Zvěřina, který pro přípravu šunky z kýty zvolil nový postup, který se během krátké doby rozšířil po celé Evropě. Dnes jsme zase o kus dál a technologický postup výroby všech druhů šunky je nejen přísně střežen, ale je na něj i striktně dohlíženo interně i dozorovými orgány. Víte, jak je to třeba ve společnosti LE & CO, kde stále vylepšují masné receptury a zvyšují obsah masa ve svých výrobcích?
„Za každým naším výrobkem, který se dostane na váš stůl, stojí dlouholeté zkušenosti, nekompromisní profesionální přístup, maximální péče o bezpečný a hygienicky nezávadný postup při výrobě, ale také zavazující rodinné tradice,“ potvrdil Ing. Aleš Lenc, který si povzdechl, že návrat k přirozeným hodnotám v dnešní uspěchané době se téměř vytrácí. A my můžeme než jen potvrdit, že společnost LE & CO je držitelem certifikátů, které zaručují velmi vysokou kvalitu výroby a systém hygieny a bezpečnosti potravin dle mezinárodních potravinářských standardů.