Křupavé dalamánkys pomazánkou či samotné potěší každého strávníka. My vám přinášéme jeden skvělý a hlavně osvědčený recept.
Doba přípravy: 20 minut + kynutí
Ingredience na 4 dalamánky:
- 250 g žitné chlebové mouky Probio
- 50 g špaldové chlebové mouky Probio
- Větší špetka soli
- Špetka drceného kmínu
- 15 g droždí
- 160 ml teplé vody
- ½ lžičky cukru třtinového Probio
- 30 g olivového oleje Biolinie
- Kmín na posypání Probio
Postup:
- Mouky smíchejte se solí a kmínem ve větší míse.
- Droždí rozmíchejte v teplé vodě s cukrem. V mouce udělejte důlek a doprostřed vlijte vodu s droždím. Nechte kvasnice 15 minut pracovat.
- Poté přilijte olej a zpracujte těsto. Těsto nechte v míse pod utěrkou kynout hodinu.
- Těsto vyklopte, propracujte a rozdělte na 4 stejné díly. Z každého uválejte dalamánek a položte na plech vyložený pečicím papírem.
- Potřete je vodou, párkrát nařízněte ostrým nožem a posypejte kmínem. Nechte na plechu kynout 15 – 20 minut.
- Dalamánky pečte při 180 °C (horkovzduch) 30 minut.