Na sladko i na slano
Jak už to u alkoholických nápojů bývá i bourbon si našel cestu do americké kuchyně. Díky své jantarové barvě a jemné, ač ostré, chuti se používá jako ingredience do nejrůznějších omáček, marinád, nákypů, paštik, cibulové polévky i sladkých koláčů. Setkat se tak můžete třeba s ořechovým Bourbon Kentucky Pie nebo čokoládovým Bourbon Pie s pekanovými ořechy. Ořechy a kakao jsou základem také pro typické Bourbon Balls, které nám mohou připomínat vánoční kuličky. Americká whiskey se ale skvěle hodí také do marinád na maso či do omáček a dipů. Tou nejtypičtější, která je ideální hlavně k hovězímu masu, je Bourbon Sauce. Její příprava není složitá a studená skvěle poslouží jako marináda, teplá pak jako omáčka.
Ingredience:
- 1/4 šálku tmavé sójové omáčky
- 1/2 lžičky tlučeného zázvoru
- 1/4 šálku whiskey Jim Beam White
- 2 lžíce octa2 lžíce melasy
- 3/4 šálku pomerančové šťávy