Pražský Marriott přivítal netradiční hosty, střecha hotelu se stala domovem pro 90 tisíc včel

Hned tři včelí úly byly během léta naistalovány v centru Prahy na střeše pražského hotelu Marriott. Staly se tak domovem pro 90 tisíc včel, na které dohlíží ti nejpovolanější v čele s Peterem Mikulášem, Executive Sous Chefem restaurace The Artisan. Ta se díky tomu ještě více přibližuje své vizi udržitelné kuchyně, která klade důraz na vlastní produkci a kvalitní lokální suroviny.    

„Včelařství mě vždy lákalo a když se naskytla příležitost pořídit si vlastní včelstva v rámci našeho hotelu, neváhal jsem ani minutu. Věříme, že včely skvělým způsobem zapadají do našeho konceptu soběstačnosti a udržitelnosti, o který se v Artisanu snažíme, a budou vítaným obohacením pro naši kuchyni a především naše hosty,” říká Peter Mikuláš s tím, že střešní včelařství je obecně na vzestupu a nabízí hned několik výhod i pro samotné obyvatelky úlů. 

Samotné instalaci úlů předcházely dlouhé měsíce příprav, vzdělávání i nutných legislativních a administrativních kroků včetně povinných veterinárních hlášení.

Včely jsou obecně nezbytným prvkem pro udržení biodiverzity, a to nejen ve volné přírodě, ale také ve městech, kde se jim obecně daří. „Důvodem je především různorodá skladba rostlin, kterou městská zeleň nabízí, a včelám tak poskytuje pestrou pastvu,” dodává Peter Mikuláš.  Včely ve městech jsou navíc méně náchylné k různým onemocněním a stejně tak jsou v menší míře vystaveny pesticidům, jež se hojně využívají v zemědělství. 

Artisanské včely se nyní úspěšně zabydlují a jsou před zimou ve skvělé kondici. Během příštího roku by pak mohly vyprodukovat až několik desítek kilogramů medu. Konečné množství se ale bude odvíjet od mnoha faktorů, včetně počasí či celkové síly včelstva. Do té doby se v restauraci The Artisan zaměří na vylepšování jejich stanovišť a instalaci doplňků, aby se včelstvo udrželo ve vynikající kondici a bylo dostatečně silné na přečkání zimních měsíců.

Prague Marriott Hotel se nachází v centru hlavního města v docházkové vzdálenosti od nejznámějších historických památek, restaurací a oblíbených nákupních center. Nově zrekonstruovaný hotel nabízí moderně zařízené, prostorné pokoje a luxusní apartmá. Součástí rekonstrukce je také nový koncept restaurace The Artisan s otevřenou kuchyní, která se zaměřuje na moderní české pokrmy ze sezónních produktů od lokálních farmářů. Opravdovým kulinářským zážitkem je večerní koncept restaurace a rovněž nedělní brunche pro celou rodinu. V rámci hotelu jsou k dispozici i moderní konferenční prostory, fitness či garáž pro 400 aut. Prague Marriott hotel partnersky podporuje celou řadu významných kulturních a sportovních akcí v ČR.

Dárky z Levandulového údolí

Dárky z Levandulového údolí

Absolut vodka - limitovaná edice Andy Warhol

Prací papírky

Anketa

Jakou pohádku či vánoční film si nenecháte utéct?

Tři oříšky pro Popelku
44 x [10%]
Anděl Páně
31 x [7%]
Lotrando a Zubejda
37 x [9%]
Alenka v říši divů
135 x [31%]
Grinch
33 x [8%]
Princ a Večernice
32 x [7%]
Coco
31 x [7%]
Princezna zakletá v čase
30 x [7%]
Alois Nebel
29 x [7%]
Zloba – Královna černé magie
29 x [7%]

Celkem hlasovalo : 431

BLOG/ČEK

„Povrchní lidé mají v sobě nebezpečný nástroj v podobě své povrchnosti. Pokud křehký člověk s nimi vstoupí do hlubokého přátelství, může být velmi vážně (až smrtelně) zraněn, pokud je odvržen, když už ho nepotřebují…“ 

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru