Místo, kde se rodí legendární Fernet Stock. Nahlédněte s námi do tajuplné palírny v Prádle

Je tomu již skoro 100 let, kdy světlo světa spatřil legendární Fernet Stock Original. S jeho výrobou začal Lionello Stock a podle dodnes tajného receptu s vysokým podílem ruční práce se v palírně Prádlo u Nepomuku vyrábí i nyní. Objevte s námi tajně střežená zákoutí výroby tohoto oblíbeného bitteru.

Kdo by neznal Fernet Stock. Legendární český bitter známe a máme rádi všichni a jen málokdo z nás si bez něj dokáže představit rodinné sešlosti, oslavy a party. Přes velkou oblibu a známost je však Fernet Stock od svého počátku až dodnes opředen řadou tajemství. K tomu největšímu patří přísně utajovaná receptura s obsahem 14 bylin z celého světa, jejíž přesné znění znají jen dva lidé na světě. Jedním z nich je lety zkušená a znalá Master Distiller Kristina Demelová, která na jeho výrobu dohlíží v palírně Prádlo, kde všechno vzniká.  „Já jsem v palírně vyrůstala, a kromě krátkých dob mých studií jsem se sem zpátky vrátila. Můj vztah k Prádlu i Fernetu je pro mě zkrátka srdeční záležitost, 37 let nádherné práce. Zažila jsem tu již mnohé a doufám, že tu ještě nějakou dobu vydržím,“ dodává s úsměvem Kristina.

Není to ale jen charakteristická chuť a nezaměnitelný charakter, díky kterému je Fernet Stock stále tím nejoblíbenějším bitterem v Česku. Na Fernet Stock si totiž konzumenti cení i velkého podílu ruční práce, nepozměněné receptury a přesného výrobního postupu, který se od jeho vzniku nezměnil a současný bitter je tak stejně poctivý a řemeslný, jako ten, který konzumenti pili před necelými sto lety. Klasickou verzi Fernet Stock Original si vychutnají ti, kteří dávají přednost plné hořké bylinkové chuti a ty, kteří mají raději nasládlou chuť s dotekem svěžích citrusů, potěší citrusová verze - Fernet Stock Citrus, která je na trhu už 25 let a je určena pro ty, kteří si umí užívat života po všech stránkách ve společnosti.

Všechno to začíná v Prádle u Nepomuku – domově Fernet Stock

Slyšeli jste, že se Fernet Stock vyrábí v Plzni? Ale kdeže. Nejdůležitější fáze výroby totiž probíhají v palírně Prádlo. Zde se nachází nejen sklad bylin, ale i samotná továrna na výrobu Fernet Stock. A protože je jeho receptura přísně tajná, ani pytle s bylinkami, které se nacházejí ve skladu, nejsou popsány. Během skladování je přísně hlídána úroveň vlhkosti a teplota, aby bylinky měly ideální prostředí pro skladování a nehrozilo, že navlhnou a ztratí své chuťové vlastnosti. Ročně se tu naskladní okolo 100 tun bylin z celého světa. A protože i míra hořkosti se u bylinek proměňuje, třeba v závislosti na počasí, musí se neustále upravovat poměr bylinek ve výsledném Fernet Stock tak, aby chutnal stále stejně – tak, jak ho máme rádi.

A jak probíhá výroba? Vybrané byliny se nejprve ručně svážou, nadrtí a poté se nasypou do maceračních nádob, kde se alespoň 2 měsíce macerují v 60 % lihu. Poté, co vznikne nasycený roztok, jsou bylinky scezeny a filtrovány. Následně probíhá sjednocování šarží a tekutina odpočívá 4 měsíce v nerezovém tanku. Po čtyřech měsících je převezena do božkovské továrny v Plzni, kde se tekutina smíchá s melasovým lihem, vodou, karamelem a cukrem a zraje další 4 měsíce. Je to právě Plzeň, kde se Fernet Stock finalizuje. Po téměř rok trvajícím procesu nakonec odborníci po ochutnání určí, zda je Fernet Stock možné již stáčet do lahví, které poputují ke spotřebitelům.

A pokud vás zajímá, jak Fernet Stock v palírně Prádlo vzniká, podívejte se na video na následujícím odkazu, kde objevíte jedno z tajemství výroby.

Fotografie: archiv STOCK Plzeň-Božkov

Dárky z Levandulového údolí

Dárky z Levandulového údolí

Absolut vodka - limitovaná edice Andy Warhol

Prací papírky

Anketa

Jakou pohádku či vánoční film si nenecháte utéct?

Tři oříšky pro Popelku
37 x [10%]
Anděl Páně
26 x [7%]
Lotrando a Zubejda
30 x [8%]
Alenka v říši divů
130 x [34%]
Grinch
29 x [8%]
Princ a Večernice
27 x [7%]
Coco
26 x [7%]
Princezna zakletá v čase
24 x [6%]
Alois Nebel
26 x [7%]
Zloba – Královna černé magie
24 x [6%]

Celkem hlasovalo : 379

BLOG/ČEK

„Povrchní lidé mají v sobě nebezpečný nástroj v podobě své povrchnosti. Pokud křehký člověk s nimi vstoupí do hlubokého přátelství, může být velmi vážně (až smrtelně) zraněn, pokud je odvržen, když už ho nepotřebují…“ 

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru