Multifunkční prostor Miele Experience Center v Praze na Štvanici není jen showroomem, ale disponuje také předváděcí kuchyní, která je samozřejmě vybavena nejmodernějšími přístroji Miele. Jejich kvality tu pravidelně prověřují jak zájemci o produkty Miele, tak i osobnosti špičkové gastronomie. K nim patří také Kristína Nemčková (madebykristina.cz), která si připravila jeden z největších evergreenů asijských restaurací i bister – nudle Pad Thai. A vy se můžete přesvědčit, že je hravě zvládnete i doma – stačí jen kvalitní suroviny a pár triků při vaření!
Recept najdete zde.
Suroviny
Na nudle:
6 větších krevet
200 g rýžových nudlí
200 g čerstvých fazolových mungo klíčků
120 g tofu
30 g čínské pažitky (lze nahradit jarní cibulkou)
40 g sladké ředkvičky - pickles (nemusí být)
40 g nesolených pražených arašídů
10 g sušených krevet
2 vajíčka
20 g šalotky
150 ml vody
150 ml rostlinného oleje
Na omáčku:
90 g palmového cukru
60 ml rybí omáčky
70 g tamarindové omáčka
sušené chilli
Na dochucení:
čerstvé chilli
opečené nasekané arašídy
plátek limetky
čerstvé fazolové mungo výhonky
Postup
Rýžové nudle namočte v hlubokém pekáči do vody minimálně na 30 minut, spíše až hodinu.
V ideálním případě si připravte všechny suroviny předem, nakrájejte si je a přidejte jednotlivě do misek. Je to skvělý tip, abyste mohli později postupně přidávat ingredience do rozpáleného woku. V miskách tedy budete mít:
- tofu nakrájené na menší kousky
- šalotku nakrájenou nadrobno,
- malé množství sušených krevet,
- vodu ve vyšší odměrce,
- vajíčka a olej (pozor, ve videoreceptu chybí),
- rýžové nudle, předem namočené a scezené,
- fazolové mungo klíčky,
- pražené a nesolené arašídy (drcené)
- jarní cibulku na šikmé proužky.
- Připravte si omáčku, tzn. do nerezového rendlíku dejte celé množství tamarindové pasty a rybí omáčky a nechte v ní na mírném plamenu rozpustit palmový cukr, občas promíchejte vařečkou. Můžete přidat i špetku sušeného chilli. Po úplném rozpuštění palmového cukru odstavte rendlík stranou a nechte omáčku vystydnout.
- Když je vše připraveno, nechte ve woku rozehřát rostlinný olej, zprudka v něm opečte očištěné krevety (nebo kuřecí proužky). Připravte si stranou nerezovou misku, do ní vložte opečené krevety (kuřecí maso) a dejte stranou.
- Do výpeku ve woku přidejte nakrájené tofu, šalotku a sušené krevety a opékejte cca 1-2 minuty. Do pánve rozklepněte vajíčko a vařečkou promíchejte, aby se zapracovalo do surovin. Ihned přidejte nudle a vše promíchávejte vařečkou i pohybem pánve od sebe a k sobě. Během vaření přidávejte vodu pro uvaření nudlí a dosažení krémové konzistence. Na závěr přimíchejte čerstvé klíčky mungo a 1-2 lžíce nadrcených arašídů.
- Když jsou nudle uvařené, můžete ještě na závěr dochutit rybí omáčkou (nebo solí) a začít servírovat, ideálně do hlubokých keramických misek.
- Podávejte s proužky čerstvé jarní cibulky, posypte mungo klíčky a drcenými arašídy, případně kolečky chilli papriček, chybět by neměla ani limetka.
Dobrou chuť!