Jak uchovat potraviny co nejdéle svěží

Chcete v parných dnech uchovat potraviny co nejdéle svěží? Poradíme vám, jak na to. Nejdříve je musíte zbavit bakterií, kvasinek a plísní, čehož docílíme konzervací. Tato metoda, přeruší či zpomalí rozmnožování mikroorganismů v potravinách.

Mezi nejčastější konzervace, snižující množství vody v potravinách, patří sušení, solení, uzení či lyofilizace. kandování. Další často využívanou variantou je konzervace, kdy potraviny zbavíme kyslíku vakuováním. Potraviny nemohou oxidovat, protože bakterie a plísně nemají příznivé podmínky pro svůj rozvoj, ale pozor, není vhodné pro každé potraviny. Hodí se především pro maso, uzeniny a také sýry.

Nejrozšířenější je chlazení při teplotě 3 až 4 °C a tradiční sterilace, kdy jsou výrobky z ovoce či zeleniny v kyselém nálevu, postačí sterilační teplota do 100 ˚C. Nekyselé potraviny jako je například mléko, se sterilují v přetlakových zařízeních, které známe jako pasterizaci či sterilizaci mléka.

Mezi  vcelku rozšířené metody patří metoda označována UHT (Ultra High Temperature), což je výraz pro krátkodobé vysokotepelné ošetření při teplotě +135 °C, kterým dojde ke zničení hnilobných mikroorganismů, a i jejich spór. Při dodržení všech pravidel se takto dají uchovat nemléčné potraviny po celý rok.

Dárky z Levandulového údolí

Dárky z Levandulového údolí

Absolut vodka - limitovaná edice Andy Warhol

Prací papírky

Anketa

Jakou pohádku či vánoční film si nenecháte utéct?

Tři oříšky pro Popelku
42 x [10%]
Anděl Páně
27 x [7%]
Lotrando a Zubejda
32 x [8%]
Alenka v říši divů
131 x [32%]
Grinch
31 x [8%]
Princ a Večernice
30 x [7%]
Coco
30 x [7%]
Princezna zakletá v čase
29 x [7%]
Alois Nebel
27 x [7%]
Zloba – Královna černé magie
26 x [6%]

Celkem hlasovalo : 405

BLOG/ČEK

„Povrchní lidé mají v sobě nebezpečný nástroj v podobě své povrchnosti. Pokud křehký člověk s nimi vstoupí do hlubokého přátelství, může být velmi vážně (až smrtelně) zraněn, pokud je odvržen, když už ho nepotřebují…“ 

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru