Sezóna rajčat pomalu vrcholí. Ať už máte své vlastní ze zahrádky, skleníku, nebo balkonu, je ideální čas na jejich sklizeň. Své využití najdou nejen v čerstvém salátu, leču nebo v rajském protlaku, my však máme nejraději rajčatová galetka je rustikální koláč původem z Francie jich snese opravdu hodně. A právě kombinace různých druhů rajčat dodá galetce pestrobarevný vzhled a jedinečnou chuť.
Ingredience:
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g studeného másla (nakrájeného na kostky)
- 1/2 lžičky soli
- 1 vejce
- 2–3 lžíce studené vody
Na náplň:
- 4 středně velká rajčata (nakrájená na tenká kolečka)
- 1 středně velká cibule (nakrájená na tenká kolečka)
- 100 g tvrdého sýru (např. gouda)
- 2 lžíce čerstvé nasekané bazalky
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Postup:
- Nejprve si připravte těsto. V míse smíchejte hladkou mouku a sůl. Přidejte nakrájené studené máslo a prsty ho vmíchejte do mouky, dokud nevznikne drobivá konzistence.
- Poté přidejte vejce a postupně přilévejte studenou vodu. Míchejte prsty nebo lžící, dokud se všechny ingredience nespojí do hladkého těsta. Pokud je těsto příliš suché, přidejte ještě trochu studené vody.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte ho na 30 minut odležet do lednice.
- Mezitím si připravte náplň. Na tenké plátky nakrájejte rajčata a cibuli. Nastrouhejte tvrdý sýr a nasekejte bazalku.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Těsto vyndejte z lednice a rozválejte ho na pomoučeném vále. Vytvořte z něj kruh s průměrem asi 25 cm.
- Na rozválené těsto dejte střídavě rajčata a cibuli. Pět centimetrů okraje nechte bez náplně. Posypejte nasekanou bazalkou a nastrouhaným sýrem.
- Použijte sůl a čerstvě mletý pepř a pokapejte těsto olejem.
- Okraje těsta složte přes náplň, aby vznikla volně otevřená galetka.
- Pečte v předehřáté troubě asi 25–30 minut nebo dokud těsto nezíská zlatavou barvu.
- Hotovou galetku nechte krátce vychladnout a podávejte teplou jako hlavní jídlo nebo předkrm.
Užiteční pomocníci:
- Mason Cash, Mísa In the forest, okrová, 2 l – Medvěd, Potten & Pannen – Staněk, 979 Kč, odkaz.
- Mason Cash, Innovative kitchen mašlovačka, Potten & Pannen – Staněk, 299 Kč, odkaz.
- Zwilling, Four Star kuchařský nůž, 16 cm, Potten & Pannen – Staněk, 2 290 Kč, odkaz.
- Villeroy & Boch, Skleněný servírovací talíř Boston Coloured Green, Potten & Pannen – Staněk, 980 Kč, odkaz.