Vánoce se nezadržitelně blíží a s nimi i čas radosti, pohody a společných chvil s rodinou a přáteli u svátečního stolu. Ještě předtím, než se na Štědrý den setmí a rozsvítí se světýlka na vánočním stromku, máme spoustu času připravit domácí cukroví a další sladkosti. Miele přináší inspiraci v podobě receptů a tipů na vynikající dobroty, ať už jde o klasické vykrajované cukroví nebo křehké vanilkové rohlíčky. Chcete letos vyzkoušet něco nového? Pak se s chutí pusťte do naší fantastické vánoční štoly!
Vykrajované cukroví (70 ks)
Ingredience:
250 g pšeničné hladké mouky
1/2 ČL prášku do pečiva
80 g cukru
8 g vanilkového cukru
1 sklenička rumového aroma/rumu
3 PL vody
120 g měkkého másla
Postup:
Smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr a vanilkový cukr. Se zbývajícími přísadami rychle vyhněteme hladké těsto a necháme stát nejméně 60 minut na chladnem místě. Těsto vyválíme na tloušťku asi 3 mm, vykrojíme cukroví a položíme na pečicí plech. Plech s cukrovím vložíme do rozehřáté trouby (140–150 °C ) a pečeme cca 25-30 minut.
Stříkané pečivo (50 ks)
Ingredience:
160 g měkkého másla
50 g hnědého cukru
50 g moučkového cukru
8 g vanilkového cukru
špetka soli
200 g pšeničné hladké mouky
1 bílek
Postup:
Z másla vymícháme krém. Přidáme cukr, moučkový cukr, vanilkový cukr, sůl a mícháme, dokud nevznikne měkká hmota. Vmícháme mouku a nakonec bílek. Těsto dáme do cukrářského sáčku a vytvoříme asi 5–6 cm dlouhé proužky, které vkládáme na pečicí nebo univerzální plech. Stříkané pečivo vložíme na plechu do předehřáté trouby (150–160 °C) a pečeme dozlatova cca 23–30 minut.
Vanilkové rohlíčky (2 plechy)
Ingredience:
Těsto:
280 g hladké mouky
210 g másla
70 g cukru
100 g mletých mandlí
Na vyválení:
70 g vanilkového cukru
Postup:
Z mouky, másla, cukru a mandlí uhněteme hladké těsto, které necháme asi 30 minut vychladit. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, z první oddělíme male porce přibližně po 7 g. Vytvarujeme do válečku, z něj poté vytvoříme rohlíček, který položíme na pečicí plech. Plech s vanilkovými rohlíčky zasuneme do trouby a pečeme do světle žluta cca 12–17 minut (horní/spodní pečení 170 °C, 2. úroveň odspodu). Ještě teplé rohlíčky obalíme vanilkovým cukrem. Postup zopakujeme i s druhou polovinou těsta.
Štola (15 porcí)
Ingredience:
Těsto:
42 g čerstvého droždí
8 g vanilkového cukru
70 ml vlažného mléka (3,5 %)
200 g rozinek
50 g nasekaných mandlí
50 g citronátu
50 g oranžátu
2–3 PL rumu
275 g másla
500 g hladké mouky
špetka soli
100 g cukru
1/2 ČL nastrouhané kůry z citronu
vejce
Na potření:
75 g másla
Na dozdobení:
50 g cukru
Na posypání:
35 g moučkového cukru
Postup:
Droždí a vanilkový cukr rozpustíme v mléce a přikryté necháme kynout 15 minut. Rozinky, mandle a oranžát smícháme s rumem a necháme stranou. Mléko s droždím vyhněteme s máslem, moukou, solí, cukrem, kůrou z citronu a vejcem tak, aby vzniklo hladké těsto. Krátce vmícháme citronát, rozinky a mandle s rumem. Těsto v míse vložíme do trouby, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme kynout (horní/spodní pečení 30 °C, 60 minut). Z těsta na troše mouky vytvarujeme štolu o průměru asi 30 cm. Položíme na pečicí plech, vložíme do trouby a pečeme na 150–160 °C cca 55–65 minut). Rozpustíme máslo na potření, štolu tím ještě za horka potřeme a posypeme cukrem. Necháme vychladnout a na závěr hustě poprášíme moučkovým cukrem.
Náš tip: Objevte v sobě šéfkuchaře
Rádi byste zvládli vánoční vaření a pečení v pohodě a jako opravdový šéfkuchař? Pak je pro vás jako stvořený konvektomat Miele DGC 7151. Tento moderní a elegantní spotřebič v černém provedení nabízí nejen síťové propojení a funkci TasteControl, která zabraňuje přepečení, ale také parní technologii MonoSteam a klimatické pečení. Díky tomu si můžete užít mimořádně šetrnou, zdravou a chutnou přípravu pokrmů, ať už se jedná o šťavnatou pečínku s křupavou kůrčičkou, kypré a dozlatova upečené houstičky nebo jiné lahůdky. Konvektomat Miele DGC 7151 vám také usnadní výběr správných nastavení díky automatickým programům, které vám navrhnou provozní způsoby, teplotu i dobu pečení pro mnoho různých pokrmů.
Bonusem je také velmi snadné čištění. Spousta součástí přístroje (ohřevný prostor, pečicí plechy) má patentovanou povrchovou úpravu PerfectClean s jedinečnými nepřilnavými vlastnostmi, takže už se nemusíte bát připálených zbytků jídla.
Pokud hledáte dokonalého pomocníka do kuchyně, který vám zajistí vynikající výsledky a ušetří čas a námahu, neváhejte a pořiďte si konvektomat Miele DGC 7151. Uvidíte, že nejen z vašeho vánočního vaření a pečení se stane zábava a potěšení pro vás i vaše blízké.
A co na konvektomaty Miele říká uznávaný šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, jeden z ambasadorů značky?
www.miele.cz#MamMiele