Podzim přichází se svými sychravými dny a kapkami deště, které nám doslova klepou na okna. Je to ten ideální čas, kdy se rádi schováme pod teplou deku s dobrým filmem nebo knihou a dopřejeme si horký nápoj. A co by to bylo za podzim bez šálku vonící kávy, která nás zahřeje nejen na těle, ale také na duši?
SKOŘICOVÁ KÁVA
- 300 ml kávy Jacobs Crema Gold
- 80 g třtinového cukru
- 70 ml javorového sirupu
- 125 ml vody
- 2 svitky skořice
- mléčná pěna z cca 200 ml mléka
- skořice na poprášení
Postup:
Nejdříve si připravte skořicový sirup. Cukr, javorový sirup, vodu a skořici dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Povařte asi 5 minut. Odložte stranou a nechte 15 minut stát, pak vyjměte svitky skořice. Sirup vám vydrží v lednici v uzavřené sklenici minimálně týden. Do hrnků si rozlijte připravenou kávu, přidejte 2 lžíce skořicového sirupu (nebo víc, záleží na vás) a ozdobte mléčnou pěnou.
KÁVA SE ŠLEHAČKOU A SLANÝM KARAMELEM
- 50 ml silné kávy Jacobs Gold
- 1 sáček vanilkového cukru
- 100 ml smetany ke šlehání, ušlehané dotuha
- 1 lžíce karamelového kondenzovaného mléka
- špetka vločkové soli
- mletá skořice na ozdobu
Postup:
Do malého rendlíku nalijte 200 ml vody, kávu, vanilkový cukr a přiveďte společně k varu. Minutu povařte, aby se cukr pořádně rozpustil. Smetanu vyšlehejte do tuha a opatrně do ní zamíchejte karamelové mléko a sůl. Kávu rozdělte do dvou vyšších sklenek, ozdobte karamelovou šlehačkou a posypte skořicí. Nesehnali jste karamelové kondenzované mléko? Slazené kondenzované mléko v plechovce ponořte do hrnce s vodou a 2 hodiny na mírném plamenu vařte. Mléko v konzervě samo zkaramelizuje.