Obliba bezmasého stravování je stále na vzestupu. Mnoho evropských šéfkuchařů i food blogerů experimentuje se zeleninou, luštěninani či obilovinami a zařazují tyto zdravé suroviny do jídelníčku svých strávníků. Rakouská expertka Hanni Rützler, která dlouhodobě sleduje vývoj moderní gastronomie a stravovací kultury, zařadila ve své publikaci Foodreport 24 mezi aktuální food trendy i superpotravinu, staroslovanskou pohanku. Šlechtěním, pěstováním i výrobou mlynářských výrobků z pohanky se již od roku 1992 věnuje na úpatí Jeseníků česká firma PROBIO.
Ingredience:
- 200 g cuketa
- 50 g mrkev
- 100 g zelí kysané BIO PROBIO
- 50 g Otruby pohankové
- 2 lžičky olej olivový extra panenský BIO BIOLINIE
- 1 hrst semínka slunečnicová BIO PROBIO
- 1 stroužek česnek
- 1 lžička kmín mletý BIO SONNENTOR
- 1 lžička majoránka BIO SONNENTOR
- 3 špetka sůl jemná BIO BIOSAL
- 2 špetka pepř černý mletý BIO SONNENTOR
- Cuketu nastrouhejte nahrubo, mrkev najemno. Smíchejte nastrouhanou zeleninu s kysaným zelím, otrubami, olivovým olejem, slunečnicovými semínky, prolisovaným česnekem, kmínem, majoránkou a solí. Nechte asi 3 minuty odstát a pak znovu promíchejte.
- Pokud by zelenina pustila příliš tekutiny, můžete trochu zahustit otrubami nebo špaldovou mokou. Ze směsi tvarujte „karbanátky“.
- Pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 200 °C asi 40 minut. Po upečení nechte na plechu asi 10 minut chladnout. Poté opatrně sloupněte z papíru. Podávejte s dipy podle chuti.