Zdravé velikonoční pečení aneb receptů není nikdy dost

Jaro je jedním z nejkrásnějších období roku. Příroda srší energií, rodí se nový život, všechno kvete a raší. Symbolem jara jsou Velikonoce, spojující v sobě pohanské i křesťanské zvyky a obyčeje, ať už jsou to vejce obarvená na červeno jako symbol lásky či mazanec coby symbol slunce, které opět nabírá na síle. Po dlouhé zimě je náš organismus obvykle unaven a vyčerpán, proto je právě na jaře mimořádně důležitý přísun zdravých a kvalitních surovin, které nás nezatěžují chemií, ale naopak nám pomohou s jarní regenerací a očistou. Sázka na bio je tou největší jistotou, ať už budete připravovat mazance, jidáše či další dobroty, které máme spojeny s velikonočními svátky.  Společnost Probio nabízí k velikonočnímu pečení mouky a další ingredience v bio kvalitě.

Produktové tipy na velikonoční pečení: 

Směs bezlepková na pečení 500 g BIO PROBIO

Milujete voňavé cukroví, křupavý chléb, kořeněné perníčky, vláčné palačinky či šťavnatou bublaninu? My také. S naší bezlepkovou směsí připravíte všechny tyto dobroty v biokvalitě a bez lepku. Směs jsme pro vás namíchali z čerstvě umletých bio mouk z našeho bezlepkového mlýna – pohankové, čirokové, kukuřičné a rýžové. Směs můžete použít prakticky na cokoliv i na zahušťování omáček.

Cena 77 Kč, v akci 20. 3. - 20. 4. za 60 Kč

Mouka pšeničná polohrubá 1 kg BIO PROBIO

Bílá biomouka na sváteční pečení. Pro běžné pečení doporučujeme používat PROBIO mouku chlebovou a celozrnnou, které obsahují hodně vlákniny. Pšeničná mouka polohrubá je vhodná k přípravě litých těst, na bábovky, perníky, makovníky a bublaniny. Je vhodná na třená a šlehaná těsta.

Cena 62 Kč, v akci 20. 3. - 20. 4. za 47 Kč

Mouka špaldová celozrnná jemně mletá 1 kg BIO PROBIO

Celozrnná mouka je plnohodnotná mouka z celých zrn. Proto má přirozeně tmavší barvu a obsahuje vlákninu a další cenné živiny, které se nachází v obalu a v klíčku zrna. Celozrnná špaldová mouka je vhodná na koláče, buchty, perníky, chléb, quiche, pizzy…

Cena 56 Kč, v akci 20. 3. - 20. 4. za 45 Kč

Kešu celé 150 g, BIO PROBIO

Kešu ořechy mějte vždy po ruce, prý působí jako přírodní antidepresivum. Dopřejte si je kdykoliv během dne bez jakékoliv úpravy. Často jsou součástí asijských pokrmů, kaší či různých salátů. Rozemleté kešu se hodí k zahušťování omáček na palačinky či do pečiva. A jsou tím nejlepším základem do RAW moučníků, kdy se z nich po namočení a rozmixování stává skvělý RAW korpus.

Cena 121 Kč, v akci 20. 3. - 20. 4. za 94 Kč

Ořechy lískové celé 300 g, BIO PROBIO

Lískové oříšky jsou lokální superpotravinou. Dodávají tělu velké množství energie a jsou cenným zdrojem nenasycených mastných kyselin, obsahují minerální látky, jako je železo, vápník a zinek, vitamíny skupiny B a antioxidant vitamín E. Lískové ořechy chutnají výborně samotné, v pečivu, moučnících i sladkých salátech. Podle aktuálních výživových trendů doporučujeme ořechy před konzumací přes noc namočit. Jsou pak stravitelnější.            

Cena 176 Kč, v akci 20. 3. - 20. 4. za 137 Kč

Mandle plátky 100 g, BIO PROBIO

Mandle blanšírované ve formě plátků se často se používají do cukroví, moučníků, můžete je přidat do snídaňových cerálií, v kombinaci se sušeným ovocem jako superzdravou svačinku nebo si z nich vyrobit mandlové mléko či je pomlít na mouku. Mandle jsou bohatým zdrojem omega kyselin, vlákniny, bílkovin a kvalitních tuků.

Cena 93 Kč, v akci 20. 3. - 20. 4. za 73 Kč

Recepty na velikonoční pečení

Mazanec z bezlepkové směsi

Ingredience:

  • 1 balení bio bezlepkové směsi na pečení Probio
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 120 g bio třtinového cukru Probio
  • špetka soli 
  • 130 ml vlažného mléka
  • 80 g změklého másla
  • 1 žloutek
  • 1 vejce
  • 2 - 3 lžíce rozinek máčených předem v rumu
  • vejce na potření
  • bio plátky mandlí Probio na posypání

Postup:

Z moučné směsi odeberte 30 g na podsypávání a zbytek smíchejte s droždím, cukrem a špetkou soli.

Přidejte vlažné mléko, změklé máslo, žloutek a celé vejce a zadělejte těsto. Nakonec k těstu vsypte rozinky a ještě dál těsto míchejte, aby se rovnoměrně do těsta zapravily.  Těsto v míse zakryjte utěrkou a nechte 90 minut kynout. Na pečicí plech položte arch papíru a lehce poprašte odebranou částí moučné směsi. Trochou mouky posypejte i pracovní podložku a na ní překlopte těsto. Těsto krátce propracujte a vytvarujte bochánek. Ten přendejte na připravený plech a dotvarujte.  Vejce prošlehejte se lžící vody nebo mléka a potřete mazanec. Na vrchu lehce nařízněte do křížku. Nakonec posypejte plátky mandlí. Troubu vyhřejte na 200 °C. Mazanec vložte do trouby, teplotu ztlumte na 180 °C a pečte 45 minut.

Velikonoční mazanec

Ingredience:

  • 35 g droždí
  • 180 ml mléka
  • 165 g bio mouky celozrnné špaldové jemně mleté Probio
  • 165 g bio mouky pšeničné polohrubé Probio
  • 170 g bio mouky pšeničné hladké Probio
  • 100 g bio cukru třtinového moučkového Probio + 1 lžička na kvásek
  • 100 g másla
  • Špetka mletého muškátového oříšku
  • 70 g rozinek naložených v rumu + 1 lžíce rumu z rozinek
  • 3 žloutky
  • Vejce na potření
  • bio plátky mandlí Probio na posypání

Postup:

Droždí nasypejte do mističky a promíchejte se lžičkou cukru. Ohřejte mléko, aby bylo teplé  -  ne horké – a přilijte asi ¼ k droždí. Přidejte trošku mouky a vidličkou prošlehejte. Nechte pod utěrkou vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 – 20 minut. Do zbytku mléka vložte na kousky pokrájené máslo, a ještě trochu zahřejte, aby se v něm máslo dobře rozpouštělo. Mouku ve větší nebo hnětací míse smíchejte s cukrem, muškátovým oříškem a rozinkami. Přidejte vzešlý kvásek. Zkontrolujte mléko s máslem, zda není příliš teplé a rozšlehejte v něm žloutky. Přilijte do mísy a zpracujte těsto. Těsto nechte hodinu kynout na teplém místě pod utěrkou. Poté překlopte na lehce pomoučenou pracovní podložku. Na pomoučení použijte trochu kterékoliv hladké mouky – světlé či celozrnné. Z těsta vypracujte bochánek a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Nařízněte na mazanci křížek a nechte 15 minut kynout na plechu. Poté potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mandlemi. Pečte nejdříve zprudka při 200 °C (horkovzduch). Po 10 minutách teplotu snižte na 170 °C  a dopékejte 30 minut.

Tvarohový mazanec

Ingredience:

  • 150 g změklého másla
  • 150 g bio moučkového třtinového cukru Probio
  • 2 vejce
  • 250 g měkkého polotučného tvarohu
  • 60 g rozinek namočených v rumu + 1 lžíce rumu z rozinek
  • Nastrouhaná kůra z ½ citronu
  • 165 g bio mouky celozrnné špaldové jemně mleté Probio
  • 165 g bio mouky pšeničné polohrubé Probio
  • 170 g bio mouky pšeničné hladké Probio
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • Hladká mouka na podsypání
  • Vejce na potření
  • bio plátky mandlí Probio na posypání

Postup:

Změklé máslo utřete s cukrem. Poté metlou zašlehejte vejce a tvaroh. Do směsi vmíchejte namočené rozinky s rumem a nastrouhanou citronovou kůru. Ve větší míse smíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva. Přilijte tvarohovou směs a zpracujte vláčné těsto. Z těsta vytvarujte bochánek na lehce pomoučené pracovní ploše. Položte na plech vyložený pečicím papírem – nenařezávejte do kříže. Mazanec má i tak tendenci prasknout, protože těsto je poměrně těžké. Potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mandlemi. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C (horkovzduch) a pečte takto zprudka 10 minut. Poté teplotu snižte na 170 °C a pečte dalších 50 minut. Krájejte až po úplném vychladnutí.

Jogurtové žemle bez kynutí

Ingredience:

Ingredience na 4 žemle:

  • 200 g bio celozrnné špaldové mouky jemně mleté Probio
  • 100 g bio špaldové mouky hladké Probio 
  • ½ lžičky sody (3 g)
  • velká špetka soli
  • 200 g bílého jogurtu o obsahem tuku 3,5 - 4 %
  • 1 vejce
  • 1 lžička octa
  • mix semínek na obalení

Postup:

Obě mouky promíchejte v misce spolu se sodou a solí. Ve vedlejší misce prošlehejte jogurt s vejcem. Nakonec vmíchejte ocet. Jogurtovou směs vlijte k moučné směsi a zpracujte těsto. Bude trochu lepivé, ale bude tvárné. Do misky vsypte různé druhy semínek, které máte rádi. Těsto rozdělte na 4, popř. 5 stejně velkých dílků. Ruce si navlhčete vodou a z kousku těsta vytvarujte bochánek. Lehce jej splácněte. Poté překlopte celou vrchní plochou do semínek a zatlačte, abyste bochánek ještě trochu zploštili a aby se semínka pěkně na těsto nalepila. Pak si překlopte těsto do druhé ruky, a nakonec překlopte na plech vyložený pečicím papírem. Doprostřed udělejte navlhčeným prstem důlek. Pokračujte stejně se zbylými kousky těsta. Žemle pečte při 200 °C 20 minut.  

Rohlíky 

Ingredience na 7–8 rohlíků:

  • 450 g bio polohrubé pšeničné mouky Probio
  • 1,5 lžičky soli
  • 250 ml vlažné vody
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžička bio třtinového cukru Probio
  • 80 g bio oleje slunečnicového na pečení a smažení Probio 

Na potření:

  • 1 vejce
  • 1 lžíce vody

Na posypání:

  • bio mák Probio
  • můžete použít hrubozrnnou sůl, kmín, semínka 

Postup:

Mouku promíchejte se solí. Do vedlejší misky vlijte vlažnou vodu. Přisypte droždí a cukr a promíchejte. Vlijte do mísy k mouce. Přidejte olej a zpracujte těsto. Zadělávejte jej asi 10 minut, aby bylo pěkně hladké a pružné. Mísu s těstem zakryjte fólií a nechte hodinu kynout. Nakynuté těsto překlopte na pomoučený vál. Krátce propracujte a poté rozdělte na 7–8 stejně velkých dílků. Z každého kousku těsta vytvarujte bochánek. Položte jej na pomoučený vál, lehce pomoučněte a přikryjte utěrkou. Nechte 15–20 minut kynout. Bochánky jeden po druhém vyvalujte do trojúhelníků (měly by mít kratší základnu než odvěsny). Od široké strany (základny) rolujte směrem k vrcholu. Těsto nijak nenapínejte, rolujte jej zvolna, aby mělo prostor pro kynutí. Rohlíky skládejte na plech vyložený pečicím papírem s většími rozestupy, aby se nespekly. Přikryjte je utěrkou a nechte 15–20 minut kynout. Rohlíky potřete vejcem prošlehaným s trochou vody. Posypejte mákem (nebo tím, co máte rádi). Pečte při 220 °C asi 17–20 minut. 

Velikonoční zajíčci z kynutého těsta

Ingredience:

12 zajíčků

  • 165 g bio mouky celozrnné špaldové jemně mleté Probio
  • 165 g bio mouky pšeničné polohrubé Probio
  • 170 g bio mouky pšeničné hladké Probio
  • 30 g droždí
  • 200 ml mléka
  • 80 g másla
  • 30 g bio cukru třtinového moučkového Probio
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • vejce na potření
  • Postup:

Droždí nasypejte do mističky a promíchejte se lžičkou cukru. Ohřejte mléko, aby bylo teplé  -  ne horké – a přilijte asi ¼ k droždí. Přidejte trošku mouky a vidličkou prošlehejte. Nechte pod utěrkou vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15–20 minut. Do zbytku mléka vložte na kousky pokrájené máslo, a ještě trochu zahřejte, aby se v něm máslo dobře rozpouštělo. Mouku ve větší nebo hnětací míse smíchejte s oběma cukry. Přidejte vzešlý kvásek. Zkontrolujte mléko s máslem, zda není příliš teplé a rozšlehejte v něm žloutky. Přilijte do mísy a zpracujte těsto. Těsto nechte tři čtvrtě až hodinu kynout na teplém místě pod utěrkou. Těsto přendejte na pracovní podložku a vyválejte váleček. Odkrojte z něj 12 stejně velkých kousků. Z každého nejdříve odkrojte malý kousek těsta a poté z větší části těsta vyválejte hada dlouhého 28–30 cm. Konce vyválejte do špičky. Z malého kousku těsta vyválejte slabého hada a udělejte z něj uzlík. Z delšího pramenu utvořte pomyslné písmeno U a do jeho zaoblení vložte uzlík – jako ocásek. Kolem něj stočte konce k sobě, přetočte přes sebe a špičaté konce nechte volné – budou představovat ouška. Zajíčky položte na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte při 180 °C (horkovzduch) 25 minut.

Dárky z Levandulového údolí

Dárky z Levandulového údolí

Absolut vodka - limitovaná edice Andy Warhol

Prací papírky

Anketa

Jakou pohádku či vánoční film si nenecháte utéct?

Tři oříšky pro Popelku
40 x [10%]
Anděl Páně
27 x [7%]
Lotrando a Zubejda
31 x [8%]
Alenka v říši divů
131 x [33%]
Grinch
30 x [8%]
Princ a Večernice
29 x [7%]
Coco
30 x [8%]
Princezna zakletá v čase
27 x [7%]
Alois Nebel
27 x [7%]
Zloba – Královna černé magie
26 x [7%]

Celkem hlasovalo : 398

BLOG/ČEK

„Povrchní lidé mají v sobě nebezpečný nástroj v podobě své povrchnosti. Pokud křehký člověk s nimi vstoupí do hlubokého přátelství, může být velmi vážně (až smrtelně) zraněn, pokud je odvržen, když už ho nepotřebují…“ 

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru