Chlebíčky jsou nedílnou součástí našich oslav, rodinných setkání a každodenních radostí. A právě v jarním období, kdy příroda nabízí bohatství čerstvých bylinek a plodin, můžeme přinést do těchto lahůdek nový směr.
Jarní chlebíčky jsou jako malé umělecké dílo, kde se spojují chutě a vůně jarních bylinek s křupavostí čerstvého chleba. Naše zahrádky a farmářské trhy se v tomto období třpytí mátou, petrželí, pažitkou, ředkvičkami, nebo dokonce čerstvým koprem a stejně tak je tomu i v síti prodejen PENNY, kde nakoupíte veškeré suroviny pro přípravu těchto svěžích jarních chlebíčků.
Ani při přípravě tohoto jídla bychom neměli zapomínat na důležitost neplýtvání. Využívejme suroviny na maximum. Kreativita nemá hranic – kombinace měkkého avokáda s plátky čerstvého rajčete a nasekanou petrželí je právě tak lákavá jako spojení křupavého chleba s pažitkou a plátky uzeného lososa.
Vyberte si své oblíbené bylinky, saláty, okurky, mrkev… a udělejte si velký chlebíčkový jarní večírek.
Se sýrem cottage, ředkvičkami a pažitkou
4 KRAJÍCE | PŘÍPRAVA: 15 MINUT
200 g sýru cottage
100 g čerstvého smetanového sýru Boník
sůl
4 ředkvičky, nakrájené na mini kostičky
1 lžíce nadrobno nakrájené pažitky
4 krajíce čerstvého kvasového chleba
NA OZDOBU:
nakrájené ředkvičky
řeřicha
Rozmíchejte vidličkou oba sýry do středně tuhé hmoty. Pokud je cottage řídký, nechte ho vykapat přes cedník. Osolte a vmíchejte ředkvičky. Pomazánku navršte na krajíce a ozdobte plátky ředkvičky (podle chuti
i s natí) a nastříhanou řeřichou. Místo chleba zkuste z toustů vykrájet kolečka nebo kostky a podávejte jako jednohubky.
Hráškové s bazalkou
4 KRAJÍCE | PŘÍPRAVA: 25 MINUT
350 g mraženého hrášku, povoleného + na ozdobu (mladý hrášek Mrazivá čerstvost)
1 lžíce nakrájené šalotky
3 lžíce citronové šťávy
3 lžíce olivového oleje
2 hrsti bazalkových lístků
6 lístků máty
1 lžička najemno nastrouhané citronové kůry
sůl a pepř
4 krajíce čerstvého chleba
NA OZDOBU:
4 plátky mozzarelly
špetka chilli vloček
hrachové výhonky + lístky bazalky
Rozsekejte v mixéru hrášek, šalotku, citronovou šťávu, olivový olej, bazalkové a mátové lístky, citronovou kůru na hrubší pyré. Dochuťte solí a pepřem. Namažte na nasucho opečené krajíce, ozdobte plátky mozzarelly, špetkou chilli vloček, hráškem, výhonky a lístky bazalky.
S vajíčky a majonézou
4 KRAJÍCE | PŘÍPRAVA: 15 MINUT
7 vajec, uvařených natvrdo
1 lžíce másla, pokojové teploty
sůl
1 lžíce majonézy Karlova Koruna
1 lžička plnotučné nebo dijonské hořčice
4 krajíce čerstvého chleba
NA OZDOBU:
špetka chilli vloček, snítka řapíkatého celeru, pažitka, sůl
Ještě teplá vejce oloupejte a jedno si dejte stranou. U 6 vajec oddělte žloutky a bílky. Žloutky dejte do misky, přidejte máslo a sůl a vidličkou utřete do hladké hmoty. Přimíchejte majonézu a hořčici. Bílky nakrájejte mřížkou na krájení brambor a opatrně vmíchejte do žloutkové směsi. Dejte na chvíli do ledničky. Pak pomazánkou namažte chleby, ozdobte zbývajícím vejcem nakrájeným na plátky, chilli vločkami, lístky celeru a pažitkou. Nepatrně osolte.
S ricottou, bylinkami a salátem
3 KRAJÍCE | PŘÍPRAVA: 15 MINUT
250 g ricotty
sůl a pepř
1 lžíce extra panenského olivového oleje San Fabio
1 lžíce řeřichy
3 krajíce čerstvého chleba, nejlépe žitného
NA OZDOBU:
barevné salátové lístky
Vyšlehejte ricottu se solí, pepřem a olejem metličkou do nadýchané směsi. Nakonec vmíchejte řeřichu.
Namažte bohatě krajíce chleba, ozdobte barevnými salátovými lístky. Podávejte celé krajíce nebo různě nakrájené.
Se zeleninovou pomazánkou
4 KRAJÍCE | PŘÍPRAVA: 20 MINUT
1 velká mrkev, nakrájená na kostky
1 žlutá paprika, zbavená semínek a nakrájená
hrst hladkolisté petrželky
100 g sýru v celku (Gouda blok 48 % Boni), nastrouhaného
200 g tradičního pomazánkového
sůl a pepř
4 krajíce chleba
NA OZDOBU:
polníček
mrkev, nakrájená škrabkou na stužky
Nasypte do mixéru nakrájenou mrkev, papriku a petrželku, pár pulzy je rozsekejte na co nejmenší kousky. Rozsekanou směs vyklopte do misky a vmíchejte do ní sýr a pomazánkové máslo, aby se všechno propojilo. Osolte a opepřete. Namažte pomazánku na chleba a ozdobte polníčkem a mrkví.
Se špenátem, jogurtem a chilli máslem
4 KRAJÍCE | PŘÍPRAVA: 20 MINUT + VYKAPÁNÍ JOGURTU
200 g bílého jogurtu Boni
sůl
60 g másla
1⁄4 lžičky chilli vloček
500 g velkých listů špenátu, umytých a osušených
3 stroužky česneku, drcené 1 lžíce citronové šťávy
4 krajíce čerstvého chleba nebo topinky
NA OZDOBU:
8 lístků špenátu
1 červená cibule, nakrájená na tenká kolečka, drcený barevný pepř
Den předem nebo nejméně na 2 hodiny dejte do ledničky vykapat jogurt. Vlijte ho do plátýnka se špetkou soli, stáhněte rohy a položte do cedníku posazeného na misce. Pak rozpusťte v kastrůlku polovinu másla, přidejte
chilli vločky a špetku soli, minutu opékejte a odstavte. Zbytek másla rozpalte v pánvi, vsypte polovinu listů špenátu a 1⁄4 lžičky soli a prohřívejte pár minut, aby špenát zavadl, pak přidejte zbývající špenát, který prohřejte 1 minutu, aby se z něj odpařila voda. Přidejte česnek, citronovou šťávu a prohřívejte ještě minutu za stálého míchání, pak přesuňte do mixéru. Pár pulzy vytvořte hrubou tuhou kaši. Polovinu jogurtu vmíchejte do špenátu. Špenátovou pomazánku navrstvěte na krajíce, poklaďte zbytkem jogurtu, pokapejte chilli máslem, ozdobte čerstvými lístky špenátu, červenou cibulí a posypte barevným pepřem.
S avokádem, ředkvičkami, vejcem a rajčátky
2–3 KRAJÍCE | PŘÍPRAVA: 20 MINUT
1 avokádo, oloupané a vypeckované + plátky na ozdobu
citronová šťáva + sůl
pár kapek sójové omáčky
2–3 krajíce čerstvého chleba
máslo
NA OZDOBU:
3 ředkvičky, nakrájené škrabkou na tenké plátky
3 cherry rajčata, nakrájená na plátky
1 vejce vařené natvrdo, nakrájené na plátky
sůl a barevný pepř
jedlé květy nebo pažitka
Rozmačkejte avokádo vidličkou s trochou citronové šťávy, solí a sójovou omáčkou. Krajíce chleba opečte do mírně zlatova a ještě horké je potřete máslem. Namazané krajíce potřete avokádovou směsí, obložte ředkvičkami, rajčaty, plátky vejce, špetkou soli a barevného pepře, zakápněte citronovou šťávou. Ozdobte jedlými květy nebo pažitkou. Můžete je nakrájet i na tři trojúhelníkové kusy.
S čerstvým sýrem a jarní cibulkou
2–3 KRAJÍCE | PŘÍPRAVA: 20 MINUT
200 g čerstvého smetanového sýru Boník
4 jarní cibulky, nakrájené na kolečka
1 stroužek česneku, oloupaný a nasekaný
šťáva z 1⁄2 menšího citronu
sůl a pepř
2–3 krajíce čerstvého kvasového chleba
NA OZDOBU:
plátky okurky, nakrájené škrabkou, kousky kopru, chilli vločky
Rozmixujte několika pulzy nahrubo sýr, jarní cibulku, česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř. Pomazánku rozetřete bohatě na krajíce chleba. Ozdobte okurkou, koprem a chilli vločkami. Můžete je nabízet celé, překrojené na půlku nebo na proužky jako jednohubky.
Produktové tipy i s aktuálními cenami
- ceny jsou platné k 10.4.2024
- Boník čerstvý sýr, 100 g, cena 17,90 Kč
- Bílý jogurt Boni, 150 g, cena 7,69 Kč
- Mladý hrášek Mrazivá čerstvost, 450 g, cena 26,20 Kč
- Majonéza Karlova Koruna, 250 ml, cena 27,17 Kč
- Extra panenský olivový olej San Fabio, 0,75 l, cena 269 Kč
- Gouda blok 48 % Boni, 250 g, cena 47,90 Kč
Více informací o produktech a cenách naleznete v prodejnách PENNY a na stránkách www.penny.cz