Film Život k sežrání byl vybrán do hlavní soutěže festivalu Annecy

Originální loutkový film režisérky Kristiny Dufkové na motivy knižního bestselleru Život k sežrání francouzského autora Mikaëla Olliviera byl vybrán do hlavní soutěže prestižního mezinárodního festivalu Annecy. Snímek o dospívajícím klukovi, který má kapelu, velkou chuť k jídlu a zároveň prožívá svou první lásku, dorazí do českých kin 17. října. 

Dvanáctiletý Ben Pipetka rád sní a jí. A taky zpívá v kapele. A k tomu všemu se mu po návratu do školy po prázdninách začne líbit spolužačka Klárka. Co ale dělat, když ona jeho city neopětuje, a navíc ho školní lékařka zařadí do kategorie obezity druhého stupně? Film Život k sežrání režisérky Kristiny Dufkové vznikl na motivy stejnojmenné a u nás beznadějně vyprodané dětské knihy francouzského autora Mikaëla Olliviera o dospívajícím klukovi s nadváhou, který touží po vlastní restauraci, a právě první okouzlení krásnou dívkou. 

„Po přečtení této knihy jsem hned věděla, že je to látka pro animovaný film. Jedním z hlavních motivů je nadváha a zápas s ní, tedy trojrozměrné a hmotné téma. Klasická loutka tak byla nejvhodnější cesta pro ztvárnění obézního Bena a interpretace světa kolem něj. Díky animaci jsem měla možnost obohatit vyprávění o nadsázku, humor a absurdnost banálních situací, které by v hraném filmu nebyly možné,“ objasnila animátorka a ilustrátorka Kristina Dufková, která má za sebou filmy jako Fimfárum – Do třetice všeho dobrého či Zubatá nekouše! Snímek je animovaný technikou stop-motion animace s výraznou stylizací loutkových hrdinů. „Není to ale klasický animovaný film pro děti, neoživuje zvířátka ani pohádkové postavy. Vytváří jinou realitu, jiný pohled na běžné věci kolem nás. Jako bychom se dostali do hlavy hlavního hrdiny a spoluprožívali s ním jeho život,“ dodala režisérka.

Vizuálně zajímavý a songy nabitý příběh o dospívání a hledání lásky k druhým i sobě samému vyniká humorem a srozumitelnými tématy pro všechny generace. Hlavní postavu dvanáctiletého Bena namluvil Hugo Kovács, jeho maminku Tatiana Dyková a tatínka David Novotný. Hlasy dalších postav potom promlouvají například Klára Melíšková, Simona Babčáková, Martha Issová nebo Jiří Bartoška. Za silnou hudební stránkou stojí držitel tří Českých lvů Michal Novinski a herec a muzikant Jiří Macháček, jenž spolupracoval i na scénáři. Pro Život k sežrání vznikly dokonce dvě písně – Žeru tě, živote a About Ben.

Mezinárodní festival animovaného filmu Annecy, kam se snímek vydá na začátku června, je považován za jeden z nejvýznamnějších festivalů animovaných filmů na světě. Byl založen v roce 1960 a v roce 2021 v hlavní kategorii získala Cenu poroty režisérka Michaela Pavlátová se svým snímkem Moje slunce Mad.

Film Život k sežrání produkuje společnost Barletta Matěje Chlupáčka, koproducenty jsou Novinski, Novanima Productions, Česká televize – kreativní producentka Alena Müllerová, RTVS a Magiclab. Podpořili jej také Eurimages, Státní fond kinematografie, Kreativní Evropa MEDIA, Audiovizuálny fond, CNC, Région Nouvelle-Aquitaine. Život k sežrání dorazí do českých kin 17. října, distributorem je společnost Aerofilms. Světovým sales agentem je francouzská společnost Goodfellas / Gebeka International.

Obsazení: Hugo Kovács, Tatiana Dyková, David Novotný, Klára Melíšková,
Simona Babčáková, Martha Issová, Jiří Bartoška, Jiří Macháček a další

Tvůrci:

Režie: Kristina Dufková

Scénář: Petr Jarchovský

Kamera: Václav Fronk

Střih: Matej Beneš

Hudba: Michal Novinski

Producenti: Matěj Chlupáček, Agata Novinski, Marc Faye

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
528 x [14%]
Aperol spritz
335 x [9%]
Cuba Libre
346 x [9%]
Piňa Colada
332 x [9%]
Daiquiri
329 x [9%]
Margarita
439 x [12%]
Cosmopolitan
345 x [9%]
Mai-Tai
356 x [10%]
Whiskey sour
391 x [10%]
Pisco sour
339 x [9%]

Celkem hlasovalo : 3740

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru