Mikrobiom je jako druhý mozek. Jeho špatná funkce může způsobit depresi, obezitu

Správná funkce mikrobiomu napomáhá mnoha oblastem lidského zdraví. Jedním z nich je trávení a vstřebávání živin, jako jsou vitamíny a minerály. Pomáhá také s trávením vlákniny a produkcí mastných kyselin s krátkým řetězcem, které jsou důležité pro zdraví střevní sliznice. Podporuje správnou funkci imunitního systému, chrání organismus před infekcemi a podílí se na chodu metabolismu i jeho regulaci. Málokdo ví, že ovlivňuje také naši tělesnou hmotnost a hladinu cukru v krvi.

Mikrobiální rovnováhu narušují nezdravé a vysoce průmyslově zpracované potraviny. Jedná se o jídlo z rychlých řetězců, uzeniny, které většinou obsahují minimální množství masa, chipsy, potraviny s velkým obsahem cukru a sladké limonády. Negativní dopad může mít i mléko, lepek nebo glutamáty a radikální druhy diet. Naopak potraviny, které mají dobrý vliv na funkci našeho mikrobiomu, jsou ty, které jsou minimálně průmyslově upravené, nejlépe vůbec. Ryby, ovoce, zelenina, jogurty, fermentované potraviny, jako je kvašené zelí či kimchi, kefíry, acida nebo i kváskový chléb. Ne nadarmo se říká, že jsme to, co jíme.

Střevnímu mikrobiomu neprospívají ani antibiotika, protože snižují biodiverzitu mikrobiomu, tedy počet rozdílných druhů bakteriálních kmenů. To může vést až ke snížení odolnosti střevního mikrobiomu, který tak může být vyveden z rovnováhy škodlivými vlivy.

Také alkohol zabíjí prospěšné bakterie, které jsou důležité pro trávení, imunitu a celkové zdraví. Zároveň narušuje mikrobiální rovnováhu a podporuje přemnožení škodlivých bakterií. To může vést k trávicím potížím, zánětům a dalším zdravotním potížím. Výjimkou je snad jen červené víno. „Mírná konzumace červeného vína může prospět střevnímu mikrobiomu díky obsahu polyfenolů, které podporují růst prospěšných bakterií,“ dodává genetička Procházková.

Existují ovšem způsoby, jak zmírnit negativní dopady alkoholu na střevní mikrobiom. Důležité je omezit jeho konzumaci, jíst zdravou stravu bohatou na vlákninu, doporučuje se i užívání probiotik a prebiotik, které podporují zdravý střevní mikrobiom. Správné funkci napomáhá i pravidelný pitný režim, pohyb na čerstvém vzduch a kvalitní spánek.

Audioknihy: Vila v Itálii

Prací papírky

Dětská kosmetika

Anketa
BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru