Letní exotická hvězda na vašem stole: Baba ganoush podle receptu Kristíny Nemčkové

Léto je doslova za rohem a s ním i čas dovolených a cestovatelských zážitků. Hledáte inspiraci na lehké a chutné jídlo s vůní dálek, které oživí vaše letní stolování? Pak pro vás máme skvělý recept na tradiční arabský lilkový dip Baba ganoush od Kristíny Nemčkové, ambasadorky značky Miele. Tento dip je ideální pro setkání s rodinou či přáteli, pikniky nebo jako zdravá svačinka. Pojďme se podívat, jak si jej snadno můžete připravit doma. Skvělým pomocníkem vám jistě bude i některá z pečicích trub Miele.

Ingredience na Baba ganoush:

  • 3 celé větší lilky
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 palice česneku
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 2 lžíce sezamové pasty tahini
  • 2 - 3 lžíce panenského olivového oleje
  • sůl
  • kampotský pepř
  • petrželová nať
  • 2 - 3 lžíce bílého krémového jogurtu (nejlépe řecký)

Na dochucení stačí si jen vybrat:

  • chilli
  • lístky čerstvého koriandru (petrželové natě)
  • sušená rajčata
  • zrnka granátového jablka
  • pistácie, piniové oříšky nebo sezam
  • lžíce olivového oleje
  • lžíce bílého jogurtu
  • Podává se s tortillou, vhodný je i pita chleba

Postup:

Celé lilky omyjte a každý lilek přes slupku na pár místech propíchněte vidličkou. Vložte je do hlubokého plechu vyloženého pečicím papírem a dejte péct do předem rozehřáté trouby na 220 °C na přibližně 35–40 minut. Ideální je péct lilky i na venkovním grilu. Pečte je do doby, až je jejich dužina uvnitř měkká, což ověříte třeba propíchnutím vidličkou. Během pečení lilky minimálně jednou otočte, abyste docílili rovnoměrného propečení. Po upečení lilky slehnou a jejich povrch se nakrabatí.

Příprava česneku: Palici česneku zbavte jenom vrchních slupek, ale neočistěte ji celou. Nožem odříznete špičku tak, aby všechny stroužky zůstaly ve slupce a držely pohromadě. Celou palici česneku položte na kus alobalu, zakápněte olivovým olejem, jemně posolte a zabalte. Takto zabalený česnek vložíte do plechu k lilku na poslední půlhodinu pečení.

Příprava lilkové směsi: Upečené lilky vytáhněte z trouby a nechte chvíli vychladnout. Pak si je po jednom přeneste na krájecí prkénko, nožem odřízněte stopku a od toho místa řezu sloupněte slupku. Zůstane vám dužina, kterou vidličkou rozmačkejte na kaši a kuchařskou stěrkou přeneste do připravené misky, ve které smíchejte lilkovou směs. K lilkové dužině přidejte upečený česnek, který tahem prstů vytlačte z česnekové palice.

Dochucení: Do směsi přidejte šťávu z půlky citronu (pro dochucení budete možná potřebovat i více), 2 lžíce tahini pasty, 2 - 3 lžíce panenského olivového oleje, 1/2 lžičky čerstvě nadrceného římského kmínu, sůl, čerstvě namletý kampotský pepř a vše jemně kuchařskou stěrkou promíchejte. Na závěr do směsi přimíchejte 1 - 2 lžíce bílého krémového jogurtu a najemno nasekanou čerstvou petrželovou nať nebo koriandr. Směs ochutnejte a dle potřeby dochuťte solí, pepřem nebo citronovou šťávou.

Servírování: Baba Ganoush lžící přeneste do většího talíře s vysokým okrajem, jemně ji rozprostřete po celé ploše talíře, přidejte pár lžiček jogurtu a zakápněte olivovým olejem. Poté dozdobte dalšími ingrediencemi ze zásob, co máte doma – např. na suché pánvi opečené piniové oříšky, drcené ořechy, zrnka granátového jablka, na malé kousky nakrájená sušená rajčata, chilli a nesmí chybět lístky čerstvého koriandru. Talíř postavíte doprostřed stolu, aby k němu měl každý přístup, a podávejte s chlebem pita nebo na trojúhelníky nakrájenou tortillou, předtím opečenou na pánvi.

Tradiční arabský lilkový dip Baba Ganoush je skvělou volbou pro letní stolování. Jeho příprava je jednoduchá a výsledná chuť vás jistě překvapí. Nechte se inspirovat receptem od Kristíny Nemčkové a připravte si tuto delikatesu doma. Přinesete tak na svůj stůl nejen kousek exotiky, ale také zdravý a chutný pokrm, který ocení rodina i přátelé. Dobrou chuť!

Náš tip: Uvažujete o pořízení nové pečicí trouby nebo konvektomatu Miele? Nechte si poradit v Miele Experience Centrech v Praze a Brně nebo u obchodních partnerů Miele. Vybírat můžete i na e-shopu www.miele.cz.

Na stránkách www.madebykristina.cz najdete spoustu dalších zajímavých receptů.

Autor receptu: Made by Kristína

Foto: Made by Kristína, KPA ONE, Miele

Audioknihy: Vila v Itálii

Prací papírky

Dětská kosmetika

Anketa
BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru