Co by vám asi uvařila vaše kočka k večeři?

Pokud vaší kočce zachutná obsah mističky, věřte, že to náležitě ocení. Zároveň ale dokáží být nekompromisními kritiky, když se jim do vkusu zrovna netrefíte. Značka Sheba speciální kočičí potřeby respektuje a vyvinula proto renovované produktové portfolio, z kterého si vybere i ten nejnáročnější kočičí gurmán. Produkty jsou sestavené z pečlivě vybraných ingrediencí, kterými jsme se inspirovali a vytvořili po jejich vzoru 3 signature recepty pro kočičí majitele. Servírujete-li své kočce Shebu, dopřáváte jí kvalitu a gurmánský zážitek v jednom. Proč se tedy kvalitními ingrediencemi neinspirovat a nepřipravit si skvělou večeři. Vyberete si kachní fine dining, rybí finger food nebo hovězí street food?

Kachní prso, pyré z mrkve a oříškového másla, glazovaná mrkev podle Pavla Berkyho

Doba přípravy: 60 minut, náročnost: 2, počet porcí: 4

Ingredience:

Kachní prso

  • 2 kachní prsa
  • čerstvý tymián
  • čerstvý rozmarýn
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Pyré z mrkve

  • 400 g mrkve
  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • 100 g másla
  • sůl
  • pepř

Glazovaná mrkev

  • 300 g mrkve
  • 50 g másla
  • 1 PL medu
  • 50 ml vinného octa
  • čerstvý rozmarýn
  • sůl
  • pepř

Postup

Oříškové máslo
Do menšího kastrolu dejte máslo a začněte ohřívat. Když začne pěnit, plamen ztlumte na minimum a začněte pěnu sbírat. Počkejte až získá hnědou barvu a začne vonět po oříšcích. Dávejte pozor, aby se máslo nespálilo, poté máslo přeceďte přes cedník a jemné plátýnko do nádoby a nechte stranou.

Pyré z mrkve

  1. Mrkev očistěte a nakrájejte na menší kusy.
  2. Do hrnce s vodou nastrouhejte kůru z 1 pomeranče a 1 citronu. Přidejte sůl a nakrájenou mrkev. Zamíchejte a vařte až do úplného změknutí mrkve.
  3. Uvařenou mrkev sceďte a dejte do mixéru. Osolte, opepřete a pokud chcete mít pyré svěžejší, tak zakápněte šťávou z citronu a / nebo pomeranče. Přidejte zhruba ⅓ oříškového másla a začněte mixovat. Po chvilce přidejte druhou třetinu másla a mixujte dál. Nakonec přilijte zbytek másla a rozmixujte na hladké pyré. Můžete dát klidně i dle chuti másla méně.
  4. Pyré můžete pro větší jemnost propasírovat přes cedník do menší mísy, poté zakryjte potravinovou fólií a nechte až do servírování v troubě při 40 °C odpočívat.

Kachní prso

  1. Kachní prsa očistěte od blan. Kůži nařežte a z každé strany pořádně osolte.
  2. Prsa dejte na suchou studenou pánev kůží dolů a začněte opékat. Pokud by se vám zdálo, že je v pánvi moc tuku, můžete odlévat. Pečte až do zlatavé barvy kůže, poté maso obraťte.
  3. Do pánve přidejte kousek másla, čerstvé bylinky a česnek. Pečte ještě 1 minutu. Pomocí lžíce maso během opékání polévejte výpekem z pánve.
  4. Poté kachní prsa z pánve vytáhněte a nechte minimálně 10 minut odpočívat.

Glazovaná mrkev

  1. Mrkev oloupejte a podélně překrojte.
  2. Do pánve dejte máslo a nechte ho rozehřát. Poté přidejte mrkev a na mírném ohni ji opékejte doměkka.
  3. Přidejte ocet, med a rozmarýn, promíchejte a nechte tekutinu zcela vyredukovat. Nakonec mrkev osolte a opepřete.

Rybí finger food podla Pavla Berkyho

Doba přípravy: 60 minut, náročnost: 1, počet porcí: 4

Ingredience:

Marinovaný losos

  • 400 g čerstvého lososa bez kůže
  • 1 šalotka
  • 10 g zázvoru
  • 1 chilli paprička
  • 1 limetka
  • sojová omáčka

Ceviche ze pstruha

  • 400 g pstruha (filety bez kůže)
  • 1 grep
  • 1 citron
  • 1 limetka
  • 1 zralé mango
  • čerstvý koriandr
  • sůl
  • pepř

Krokety z tresky

  • 300 g bílé tresky bez kůže
  • 500 ml mléka
  • 125 g másla
  • 70 g hladké mouky
  • olej na smažení
  • 3 vejce
  • 1 cibule
  • panko strouhanka
  • sůl
  • pepř

Postup:
Marinovaný losos

  1. Lososa nakrájejte na malé kostky.
  2. Šalotku a zázvor oloupejte a nasekejte najemno.
  3. Do misky vyždímejte šťávu z limetky, přidejte asi 4 PL sojové omáčky a šalotku se zázvorem.
  4. Dobře vše promíchejte, přidejte kostičky lososa a nechte marinovat 5 minut.

Ceviche ze pstruha

  1. V misce smíchejte šťávu z půlky grepu, jedné limetky a půlky citronu. Mango oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Přidejte ho do misky spolu s nasekanou chilli papričkou a vše lehce osolte.
  2. Filety nakrájejte na velmi tenké plátky a dejte do misky s citrusovou marinádou. Přihoďte nasekaný koriandr, promíchejte a nechte marinovat 10-15 minut.

Krokety z tresky

  1. Na olivovém oleji orestujte cibuli doměkka a dosklovita. Dejte ji do misky a odložte na později.
  2. V hrnci rozpustěte máslo, přidejte prosátou mouku a zamíchejte. Za stálého míchání připravte světlou jíšku.
  3. Postupně do jíšky přilévejte mléko, aby vznikl krémový bešamel. Poté hrnec odstavte z ohně a nechte bešamel vychladnout.
  4. Tresku nakrájejte na malé kousky, smíchejte s vychladlým bešamelem a orestovanou cibulkou. Z této směsi připravte malé kuličky. Obalte je v rozšlehaných vejcích a poté ve strouhance.
  5. Krokety smažte v dobře rozpáleném oleji dozlatova.

Hovězí burger podle Pavla Berkyho

Doba přípravy: 120 minut, náročnost: 1, počet porcí: 4

Ingredience:

Burger bulky

  • 620 g hladké mouky
  • 200 ml vody
  • 260 ml mléka
  • 60 g cukru
  • 50 g vajec
  • 12 g soli
  • 10 g sušeného mléka
  • 10 g sušeného droždí

Postup

  1. Z mouky si odeberte 40 g, dejte ji do rendlíku spolu s vodou a za stálého míchání připravte hustou kaši. Poté ji dejte do lednice a nechte vychladit alespoň na 5 hodin. Hodinu před přípravou bulek ji vyndejte z lednice.
  2. Do mísy od kuchyňského robota dejte všechny sypké suroviny. V jiné misce smíchejte mléko s vejci. Zapněte robot a nechte promíchat sypké suroviny. Přidejte mléko s vejci a nechte těsto míchat na střední stupeň. Když je vše spojené, přidejte změklé máslo a uhněťte vláčné těsto. Dejte ho do čisté mísy, zakryjte potravinovou folií a nechte kynout 40-60 minut.
  3. Po vykynutí z těsta oddělte jednotlivé bochánky a vytvarujte koule. Dejte je na plech, zakryjte potravinovou fólií a nechte kynout přibližně 30 minut. Poté je opatrně potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut. Na povrchu by měly mít tmavě hnědou barvu.

Cibule na víně

  • 2 červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 50 ml balzamikového octa
  • 100 ml suchého červeného vína
  • 30 g másla
  • čerstvý rozmarýn
  • sůl
  • pepř

Postup

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka.
  2. Do rendlíku dejte máslo a nechte ho rozehřát. Přidejte cibuli, oloupaný česnek a rozmarýn. Cibuli chvíli restujte až zesklovatí.
  3. Přilijte ocet a nechte ho zcela vyredukovat. Přilijte víno, osolte, opepřete a přikryjte pečícím papírem. Cibuli duste na mírném ohni zhruba 50 minut.

Maso

  • 200 g hovězího krku
  • olivový olej
  • 4 plátky sýru Monterey Jack
  • domácí majonéza
  • sůl
  • pepř

Postup

  1. Maso umelte a dochuťte ho solí a pepřem.
  2. Vytvarujte tlustší placky a z obou stran je potřete olejem.
  3. Pánev pořádně rozpalte a maso pečte z jedné strany asi 2 minuty. Poté ho obraťte, položte na něj plátky sýra a pečte další 2 minuty.
  4. Maso z pánve vyberte a nechte zakryté odpočívat přibližně 5 minut. Poté můžete burger zkompletovat.
Audioknihy: Vila v Itálii

Prací papírky

Dětská kosmetika

Anketa
BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru