Pokud vaší kočce zachutná obsah mističky, věřte, že to náležitě ocení. Zároveň ale dokáží být nekompromisními kritiky, když se jim do vkusu zrovna netrefíte. Značka Sheba speciální kočičí potřeby respektuje a vyvinula proto renovované produktové portfolio, z kterého si vybere i ten nejnáročnější kočičí gurmán. Produkty jsou sestavené z pečlivě vybraných ingrediencí, kterými jsme se inspirovali a vytvořili po jejich vzoru 3 signature recepty pro kočičí majitele. Servírujete-li své kočce Shebu, dopřáváte jí kvalitu a gurmánský zážitek v jednom. Proč se tedy kvalitními ingrediencemi neinspirovat a nepřipravit si skvělou večeři. Vyberete si kachní fine dining, rybí finger food nebo hovězí street food?
Kachní prso, pyré z mrkve a oříškového másla, glazovaná mrkev podle Pavla Berkyho
Doba přípravy: 60 minut, náročnost: 2, počet porcí: 4
Ingredience:
Kachní prso
- 2 kachní prsa
- čerstvý tymián
- čerstvý rozmarýn
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
Pyré z mrkve
- 400 g mrkve
- 1 pomeranč
- 1 citron
- 100 g másla
- sůl
- pepř
Glazovaná mrkev
- 300 g mrkve
- 50 g másla
- 1 PL medu
- 50 ml vinného octa
- čerstvý rozmarýn
- sůl
- pepř
Postup
Oříškové máslo
Do menšího kastrolu dejte máslo a začněte ohřívat. Když začne pěnit, plamen ztlumte na minimum a začněte pěnu sbírat. Počkejte až získá hnědou barvu a začne vonět po oříšcích. Dávejte pozor, aby se máslo nespálilo, poté máslo přeceďte přes cedník a jemné plátýnko do nádoby a nechte stranou.
Pyré z mrkve
- Mrkev očistěte a nakrájejte na menší kusy.
- Do hrnce s vodou nastrouhejte kůru z 1 pomeranče a 1 citronu. Přidejte sůl a nakrájenou mrkev. Zamíchejte a vařte až do úplného změknutí mrkve.
- Uvařenou mrkev sceďte a dejte do mixéru. Osolte, opepřete a pokud chcete mít pyré svěžejší, tak zakápněte šťávou z citronu a / nebo pomeranče. Přidejte zhruba ⅓ oříškového másla a začněte mixovat. Po chvilce přidejte druhou třetinu másla a mixujte dál. Nakonec přilijte zbytek másla a rozmixujte na hladké pyré. Můžete dát klidně i dle chuti másla méně.
- Pyré můžete pro větší jemnost propasírovat přes cedník do menší mísy, poté zakryjte potravinovou fólií a nechte až do servírování v troubě při 40 °C odpočívat.
Kachní prso
- Kachní prsa očistěte od blan. Kůži nařežte a z každé strany pořádně osolte.
- Prsa dejte na suchou studenou pánev kůží dolů a začněte opékat. Pokud by se vám zdálo, že je v pánvi moc tuku, můžete odlévat. Pečte až do zlatavé barvy kůže, poté maso obraťte.
- Do pánve přidejte kousek másla, čerstvé bylinky a česnek. Pečte ještě 1 minutu. Pomocí lžíce maso během opékání polévejte výpekem z pánve.
- Poté kachní prsa z pánve vytáhněte a nechte minimálně 10 minut odpočívat.
Glazovaná mrkev
- Mrkev oloupejte a podélně překrojte.
- Do pánve dejte máslo a nechte ho rozehřát. Poté přidejte mrkev a na mírném ohni ji opékejte doměkka.
- Přidejte ocet, med a rozmarýn, promíchejte a nechte tekutinu zcela vyredukovat. Nakonec mrkev osolte a opepřete.
Rybí finger food podla Pavla Berkyho
Doba přípravy: 60 minut, náročnost: 1, počet porcí: 4
Ingredience:
Marinovaný losos
- 400 g čerstvého lososa bez kůže
- 1 šalotka
- 10 g zázvoru
- 1 chilli paprička
- 1 limetka
- sojová omáčka
Ceviche ze pstruha
- 400 g pstruha (filety bez kůže)
- 1 grep
- 1 citron
- 1 limetka
- 1 zralé mango
- čerstvý koriandr
- sůl
- pepř
Krokety z tresky
- 300 g bílé tresky bez kůže
- 500 ml mléka
- 125 g másla
- 70 g hladké mouky
- olej na smažení
- 3 vejce
- 1 cibule
- panko strouhanka
- sůl
- pepř
Postup:
Marinovaný losos
- Lososa nakrájejte na malé kostky.
- Šalotku a zázvor oloupejte a nasekejte najemno.
- Do misky vyždímejte šťávu z limetky, přidejte asi 4 PL sojové omáčky a šalotku se zázvorem.
- Dobře vše promíchejte, přidejte kostičky lososa a nechte marinovat 5 minut.
Ceviche ze pstruha
- V misce smíchejte šťávu z půlky grepu, jedné limetky a půlky citronu. Mango oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Přidejte ho do misky spolu s nasekanou chilli papričkou a vše lehce osolte.
- Filety nakrájejte na velmi tenké plátky a dejte do misky s citrusovou marinádou. Přihoďte nasekaný koriandr, promíchejte a nechte marinovat 10-15 minut.
Krokety z tresky
- Na olivovém oleji orestujte cibuli doměkka a dosklovita. Dejte ji do misky a odložte na později.
- V hrnci rozpustěte máslo, přidejte prosátou mouku a zamíchejte. Za stálého míchání připravte světlou jíšku.
- Postupně do jíšky přilévejte mléko, aby vznikl krémový bešamel. Poté hrnec odstavte z ohně a nechte bešamel vychladnout.
- Tresku nakrájejte na malé kousky, smíchejte s vychladlým bešamelem a orestovanou cibulkou. Z této směsi připravte malé kuličky. Obalte je v rozšlehaných vejcích a poté ve strouhance.
- Krokety smažte v dobře rozpáleném oleji dozlatova.
Hovězí burger podle Pavla Berkyho
Doba přípravy: 120 minut, náročnost: 1, počet porcí: 4
Ingredience:
Burger bulky
- 620 g hladké mouky
- 200 ml vody
- 260 ml mléka
- 60 g cukru
- 50 g vajec
- 12 g soli
- 10 g sušeného mléka
- 10 g sušeného droždí
Postup
- Z mouky si odeberte 40 g, dejte ji do rendlíku spolu s vodou a za stálého míchání připravte hustou kaši. Poté ji dejte do lednice a nechte vychladit alespoň na 5 hodin. Hodinu před přípravou bulek ji vyndejte z lednice.
- Do mísy od kuchyňského robota dejte všechny sypké suroviny. V jiné misce smíchejte mléko s vejci. Zapněte robot a nechte promíchat sypké suroviny. Přidejte mléko s vejci a nechte těsto míchat na střední stupeň. Když je vše spojené, přidejte změklé máslo a uhněťte vláčné těsto. Dejte ho do čisté mísy, zakryjte potravinovou folií a nechte kynout 40-60 minut.
- Po vykynutí z těsta oddělte jednotlivé bochánky a vytvarujte koule. Dejte je na plech, zakryjte potravinovou fólií a nechte kynout přibližně 30 minut. Poté je opatrně potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut. Na povrchu by měly mít tmavě hnědou barvu.
Cibule na víně
- 2 červené cibule
- 2 stroužky česneku
- 50 ml balzamikového octa
- 100 ml suchého červeného vína
- 30 g másla
- čerstvý rozmarýn
- sůl
- pepř
Postup
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka.
- Do rendlíku dejte máslo a nechte ho rozehřát. Přidejte cibuli, oloupaný česnek a rozmarýn. Cibuli chvíli restujte až zesklovatí.
- Přilijte ocet a nechte ho zcela vyredukovat. Přilijte víno, osolte, opepřete a přikryjte pečícím papírem. Cibuli duste na mírném ohni zhruba 50 minut.
Maso
- 200 g hovězího krku
- olivový olej
- 4 plátky sýru Monterey Jack
- domácí majonéza
- sůl
- pepř
Postup
- Maso umelte a dochuťte ho solí a pepřem.
- Vytvarujte tlustší placky a z obou stran je potřete olejem.
- Pánev pořádně rozpalte a maso pečte z jedné strany asi 2 minuty. Poté ho obraťte, položte na něj plátky sýra a pečte další 2 minuty.
- Maso z pánve vyberte a nechte zakryté odpočívat přibližně 5 minut. Poté můžete burger zkompletovat.