Je to období, kterému říkám V zajetí barev, říká malířka a módní návrhářka Alena Ciková

Barevné vlnění (vrnění) se jmenuje červencová výstava olomoucké malířky a kostýmní výtvarnice Aleny Cikové. Vernisáž proběhla v podvečer 2. července ve foyer Domy kultury v Kroměříži a vedle prezentace výtvarné tvorby byla  jak módní přehlídka, tak vystoupení zpěvačky Marcely Březinové.

Co nabízí vaše kroměřížská výstava Barevné vlnění (vrnění)? Je to retrospektivní výstava, anebo jde o nejnovější tvorbu?

Řekla bych, že to není retrospektivní výstava, i když některé z obrazů budou například z roku 2013. Většina z obrazů je nová a novější tvorba. Je to období, kterému říkám „V zajetí barev“.

V Kroměříži vystavujete poprvé, a proto by mě zajímalo, kde všude jste vystavovala svou tvorbu? Mám pocit, že díky tomu, že jste často v zahraničí, vaše tvorba je známá i venku…

Ano, v Kroměříži vystavuji poprvé a moc se těším. A kde jsem vystavovala? Kromě výstav v České republice (Praha, Brno, Olomouc, Karviná, Litomyšl, Litoměřice, Hradec Králové atd.), vystavuji i v zahraničí. Spolupracuji s galérií v Barceloně, Vídni a s galerií v Itálii. Vystavovala jsem na Slovensku - Bratislava (Bratislavský hrad), Itálie- Benátky, Řím, Milán, Montecosaro, Španělsko - Barcelona, Francie – Paříž (Louvre).  Moje obrazy jsou i v soukromých sbírkách v různých zemích světa.        

Vaše výtvarná tvorba je velice obsáhlá a nejsou to „jen“ obrazy na plátnech.

To máte pravdu, Nejsou to „jen obrazy na plátnech“ a to buď malba akrylová, olejová, nebo kombinovaná technika, ale mé obrazy můžete potkat i v bytovém designu například na sedacích kostkách, roletách, osuškách, polštářích, povlečení, a to pod značkou AC.ARTfashion. Poslední dobou maluji i na nábytek např. stůl, židle atd. Je to životní styl, kdy barevnost a vnitřní síla obrazů se stala součástí každodenního života.  

Jak se dostaly vaše obrazy a váš výtvarný styl i do dámské módy?

Na začátku roku 2013 jsem začala malovat obrazy plné barev. Intenzita barevnosti, která vycházela z obrazů, mi vnukla myšlenku, že obrazy se nedají spoutat pouze do rámu, že by měly žít dál svůj život, že prostě musí ven, na látku, na model. A pak už jsem obrazně řečeno, nastoupila do rychlíku, kdy motorem je myšlenka, která se mění ve skutečnost. Za pár měsíců jsem měla svou značku AC.ARTfashion a první přehlídku v Galerii Anděl v Olomouci. Vše: modely a módní doplňky nesou název obrazu, který byl předlohou. A tak můžeme potkat model Anděl v tvé hlavě, Která je která, Věčnost atd.       

Vaši rozmanitost a kreativu dokládá i skutečnost, že v rámci vaší kroměřížské výstavy byla i efektní módní přehlídka a že tam zazpívala pět písniček i Marcela Březinová…

Je to tak, na vernisáži zazpívala i úžasná zpěvačka a moje kamarádka Marcela Březinová, která také nosí moje modely. A součástí vernisáže bude i přehlídka AC.ARTfashion, kde návštěvníci viděli nejen modelky, ale modelkami byly i krásné ženy nad 50 let. Mám z toho obrovskou radost, když vidím nadšení žen, které poprvé okusí přehlídkové molo. A věřte, nebo ne, ta radost je nakažlivá. A já se raduji také.  

Radost měli návštěvníci, kteří zaplnili i tak rozsáhlé foyer Domu kultury v Kroměříži, kde je výstava nainstalovaná a kde se konala i vaše mode show. Kdo ještě nosí vaši módu ze známých osobností?

Tak v první řadě, bych jmenovala moderátorku, glosátorku, novinářku Zuzanu Bubílkovou, s kterou úzce spolupracuji. V roce 2019 jsme spolu založily společnou značku šperků BUCCI. Dále je to Danica Jurčová, Kristína Kloubková, Adriena Bartošová, Richard Tesařík, Miroslav Paleček, Rostislav Máca atd.  

Nedávno jste nechyběla ani na mezinárodním zlínském festivalu dětských filmu, kam ale prý jezdíte pravidelně už řadu let.

Ano, maluji klapku pro Zlínský festival od roku 2002. A s výjimkou jednoho roku, kdy jsem dala přednost mým rodičům, jsem pravidelnou účastnicí zlínského filmového festivalu. Ztvárnění filmových klapek je geniální myšlenka, jak získat peníze pro nadané studenty přímo pomocí festivalu, a přitom umožnit umělcům – výtvarníkům, aby se navzájem poznali a mohli utvářet celoživotní přátelství. Je to pro mě srdeční záležitost. Jen pro zajímavost, letošní vydražená částka: 3 772 000 Kč.

Úctyhodné číslo. Kdybyste měla spočítat, kolik jste měla výstav a kolik různých prezentací, dospěla byste k dalšímu zajímavému číslu?

Tak asi na tuhle otázku neznám přesnou odpověď. Je to hodně, i vzhledem k tomu, že to nejsou jak samostatné, tak společné výstavy, ale i přehlídky, prezentace knihy veršů, účast na charitativních akcí, kam přispívám obrazy, prezentace v médiích. A teď mě napadlo, že jsem vůbec nemluvila o Křížové cestě, která je vysvěcena a umístěna v kostele Panny Marie Karmelské v Sázavě u Žďáru nad Sázavou. Ale to je na další povídání.    

Je to téma pro další rozhovor, co říkáte? Nicméně, jste činorodá umělkyně, která má i velkou rodinu, velký dům a vůbec moc práce. Kde berete inspiraci, nápady a pohodu, která je cítit na kilometry?

Víte inspirace je všude kolem, ráda cestuji a poznávám vše nové, a to je tak i s nápady a pohoda? Půjčím si teď s dovolením kousek z citátu Miroslava Horníčka: „Být šťasten – to znamená umět to. Radovat se ze všeho, z každého dne, z každé hodiny. Raduji se, a proto se mám. A tak se snažím mít pohodu v srdci.“

Co máte v plánu v létě? Bude odpočinek a relax?

Ano. Miluji léto a slunce a teplo. A letošní léto jsem přijala pozvání do Kanady. A tak letím k jezeru, do lesů, kde budu odpočívat, malovat, relaxovat, snít a žít. To bude inspirace, to budou nápady (smích).

Robert Rohál

Foto: Robert Rohál a archiv Aleny Cikové

Audioknihy: Vila v Itálii

Prací papírky

Dětská kosmetika

Anketa
BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru