Vodní probiotika z Bulharska mají vlastní patent. Studie prokázala, že působí jako psychobiotika

Bulharská vodní probiotika Lactobacillus bulgaricus DWT1 získala patent. Jako vůbec první probiotika na světě jsou patentovaná jako tzv. funkční psychobiotika s prokázaným pozitivním vlivem na psychiku. Potvrdila to dvouletá studie na účastnících expedice na Antarktidu, která konstatovala, že vodní probiotická bakterie LBB DWT1 brání vzniku duševních problémů, jako jsou deprese a úzkosti. Unikátní vodní probiotikum, izolované z vody horských pramenů v bulharských horách, tak získal další potvrzení svých již dříve prokázaných pozitivních vlastností.

Lactobacillus bulgaricus DWT1 (LBB DWT1) je dlouhodobě známá svými prospěšnými účinky na trávicí systém a celkové zdraví. V loňském roce navíc bulharští výzkumníci na odborné konferenci v Bratislavě představili výzkum o jejím pozitivním vlivu na buněčnou imunitu pacientů s Covid-19. Zásadní pro udělení patentu byly však výsledky dvouleté studie provedené na účastnících 150denní expedice na Antarktidu. Pozitivní účinky probiotické bakterie LBB DWT1 byly pozorovány u části posádky expedice, vystavené těm nejdrsnějším myslitelným přírodním podmínkám. Standardizované psychologické studie jasně prokázaly, že u námořníků a důstojníků vystavených stresujícímu extrémnímu antarktickému počasí, kteří zároveň užívali probiotické doplňky se zmíněnou bakterií, se projevovala vyšší psychická stabilita, nižší míra deprese a úzkosti. Tito účastníci expedice dále prokazovali menší nebo žádnou tendenci k syndromu vyhoření. Pozitivní vliv byl pozorován i po návratu z expedice opět do běžných podmínek. Výzkumný tým pod vedením profesora Nikoly Alexandrova a MUDr. Daniely Petrovové pozoroval, že členové skupiny, kteří probiotickou bakterii neužívali, zaznamenávali významně vyšší míru nárůstu deprese a úzkostných stavů.

Zdroj: DAFLORN CZ

Audioknihy: Vila v Itálii

Prací papírky

Dětská kosmetika

Anketa
BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru