Malý detail, velká změna: Jak na barevné kombinace v interiéru

Moderní trendy v oblasti bytového designu se odklánějí od dříve tolik oblíbených výrazně barevných stěn. Průzkumy ukazují, že většina Čechů sází na bílou akcentovanou barevnými doplňky. Originálním řešením mohou být například barevně sladěné zásuvky, vypínače a světla – například od české značky KATY PATY, které lze vybírat ze široké škály odstínů.

Dodejte interiéru správné barevné proporce

Neutrální interiér vkusně doladěný barevným nábytkem navozuje pocit klidu a čistoty. To, co ho posune ještě o stupeň výše a jako třešnička na dortu doplní vizuální záměr, jsou ovšem detaily. Designerské pravidlo 60-30-10 říká, že dominantní barva v interiéru má zabírat 60 %. Poměr 30 % určuje poměr sekundární barvy, která kontrastuje primární barvě například na závěsech, židlích nebo zdobených částech nábytku. Zbývajících 10 % zabírá barevný akcent, který místnosti dodá ten pravý šmrnc. Unikátní charakter interiéru vdechnete pomocí uměleckých děl, dekorací, ale i prvků, jako jsou zásuvky nebo vypínače. Důležitou roli hraje nejen výběr barevného odstínu, ale také materiálu a designu.

Důmyslná volba materiálů

V minimalistických moderních prostorech se nemusíte bát chromovaných a lesklých povrchů v kombinaci s laminem, plastem, sklem nebo dokonce plexisklem. Při volbě materiálů použitých v místnosti je také dobré propojovat kovy v lesklém i matném provedení s přírodní materiály, jako je dřevo, bambus nebo porcelán. Zásuvky, vypínače a světla od značky KATY PATY se vyrábějí ručně z tradičního českého porcelánu. Použité materiály včetně glazování a hloubkového probarvení zaručují dlouhou životnost a vysokou odolnost výrobků vůči otěru.

INSPIRACE KATY PATY: Příkladem, jak lze chytře pracovat s detaily, je proměna bytu z komunistické éry v centru Bukurešti. V interiéru se kreativním způsobem opakují motivy oblouků. Pečlivě promyšlené perspektivy a úhly harmonicky doplňují zvolené materiály, jako jsou mramor nebo dýha. Pozoruhodná je také kombinace barev a světel v jednotlivých místnostech, které jsou od sebe odděleny netradičním rámováním.

Pestrá škála odstínů i povrchů

Výrobce se navíc nespokojil jen se základními barvami, na výběr je jich až 32. „Kromě základní černé a bílé v lesklém i matném provedení můžete vybírat z jemných přírodních odstínů, sytých signálních barev, hravých pastelových tónů či zrcadlově lesklých povrchů. Na výběr jsou také vypínače s rámečkem z různých druhů dřeva nebo modely, jejichž skořepinu tvoří různé druhy kovů,“ přibližuje Katarína Rothová, spoluzakladatelka značky KATY PATY. V rámci jednoho porcelánového vypínače ROO navíc můžete kombinovat až tři barvy, kdy lze odstín páčky a rámečku odlišit od středu vypínače. Co se týče tvarů, na výběr jsou zásuvky a vypínače v kulatém retro designu, ale také nadčasové moderní kolekce inspirované tvarem říčních oblázků nebo tabulkou čokolády.

Nepřehlédnutelný detail

Dalším prvkem, pomocí kterého můžeme interiéru dodat na jedinečnosti, je osvětlení. O správnosti jejich výběru rozhoduje celá řada faktorů – intenzita světla, umístění, design, použité materiály či barevné provedení. Kromě toho by světla měla být v souladu s ostatními doplňky v interiéru. „Naše porcelánová svítidla jsou navržena tak, aby dokonale ladila s jejich vypínači a zásuvkami. Do tradičních i moderních prostorů se hodí například elegantní porcelánové svítidlo ROTO, které se vyrábí v provedení na stěnu či strop, ale i ve tvaru lampičky. Světlo navíc dokáže vytvořit různorodou atmosféru podle toho, zda ho umístíte solitérně, nebo jako lustr z více kusů,“ doplňuje Katarína Rothová.

U zrodu značky KATY PATY stojí Katarína Rothová a Patrik Pokorný. Když hledali neobvyklé, a především kvalitní vybavení pro svůj vlastní dům, porcelánová svítidla ani vypínače nikdo nenabízel. Rozhodli se proto vyrobit si vlastní. Z potřeby se nakonec stala láska k porcelánu a v roce 2015 byla založena společnost KATY PATY design, která je dnes největším výrobcem porcelánových vypínačů na světě. Své výrobky společnost vyváží do 28 zemí světa včetně USA či Izraele. Showroomy najdete ve Staré Boleslavi a v Praze-Vysočanech. V současné době společnost nabízí 5 kolekce porcelánových vypínačů. Kromě vypínačů se ale zaměřuje i na výrobu porcelánových svítidel, stolních lamp.

Audioknihy: Vila v Itálii

Prací papírky

Dětská kosmetika

Anketa
BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru