Biohacking pro ženy: jak optimalizovat menstruační cyklus

Pro některé ženy je menstruace jen další částí měsíce, pro jiné je to náročné období plné nepohodlí a změn nálad. Pochopení a zvládnutí těchto hormonálních výkyvů může výrazně zlepšit vaši pohodu. Tým Flow Nutrition, známý výrobou českých přírodních doplňků stravy, sdílí odborné tipy, jak optimalizovat svůj menstruační cyklus.

Pochopení fází menstruačního cyklu

Menstruační cyklus je rozdělen do odlišných fází, z nichž každá má jedinečné účinky na ženské tělo a mysl. Menstruační fáze je charakterizována nízkou hladinou estrogenu, celkovou únavou a potenciální menstruační bolestí v důsledku děložních kontrakcí. Během této fáze může být suplementace železem prospěšná v boji proti únavě. Následuje folikulární fáze, vyznačující se vysokou hladinou estrogenu, zvýšenou energií, dobrou náladou a zvýšenou produktivitou. Tato fáze je vynikající čas na plánování a provádění náročných úkolů.

Ovulace, nejkratší fáze, se vyznačuje uvolněním zralého vajíčka a je nejvyšší dobou pro plodnost. Zapojení do společenských aktivit nebo důležitých schůzek během této fáze je ideální, protože energie a nálada jsou obvykle vysoké. Luteální fáze, často nejméně oblíbená, je charakterizována sníženou energií, změnami nálady a nástupem symptomů PMS v důsledku poklesu hladin progesteronu a estrogenu. Zaměření na sebeobsluhu a aktivity snižující stres, jako je jóga nebo meditace, může být v tomto období obzvláště prospěšné.

Co je to PMS?

Premenstruační syndrom (PMS) se může projevovat řadou příznaků, včetně duševního nepohodlí, úzkosti, změn chuti k jídlu, bolesti, nevolnosti a zadržování vody. Pokles neurotransmiterů, jako je serotonin a GABA během tohoto období, může zhoršit náladu a zvýšit úzkost nebo depresivní stavy. Pochopení těchto změn může pomoci účinně zvládat a zmírňovat příznaky.

Dietní úpravy pro úlevu od symptomů

Úprava stravy hraje zásadní roli ve strategiích přirozené úlevy. Začlenění potravin bohatých na hořčík, vápník a vitamín B6 může pomoci zmírnit příznaky PMS. Snížením příjmu kofeinu a cukru lze minimalizovat výkyvy nálad a nadýmání. Prospěšná je také pravidelná fyzická aktivita, která pomáhá vyrovnávat hormony a zmírňuje příznaky PMS. Jemná cvičení jako jóga mohou být zvláště užitečná během luteální fáze.

Důležitou roli hraje také stres

Další klíčovou součástí je zvládání stresu. Cvičení všímavosti a relaxačních technik, jako je meditace nebo cvičení hlubokého dýchání, může pomoci zvládat stres a úzkost. Zajištění dostatečného spánku podporuje celkovou hormonální rovnováhu. Praktické tipy pro každou fázi zahrnují upřednostňování odpočinku a sebepéče během menstruační fáze, zapojování se do vysoce intenzivního cvičení během folikulární fáze, přijímání sociálních interakcí během ovulace a zaměření na činnosti s nízkým dopadem a rutiny sebeobsluhy během luteální fáze.

Zdroj: Flow Nutrition

Audioknihy: Vila v Itálii

Prací papírky

Dětská kosmetika

Anketa
BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru