Barvy mají důležitou roli. Víte, jak vybrat tu vhodnou do vaší ložnice?

Aby byl náš spánek opravdu osvěžující a regenerující, je klíčové, aby ložnice odpovídala našim představám a potřebám. Jen tak se v ní budeme cítit uvolněně a s radostí ulehat každý večer. Vedle pohodlné a prostorné postele či kvalitní matrace hrají důležitou roli i barvy, které nás obklopují. Stalo se vám někdy, že jste se v místnosti necítili dobře, aniž byste věděli proč? Možná za to mohly špatně zvolené odstíny stěn, doplňků či ložního prádla. Výrazné a syté barvy sice mohou dodávat energii, ale zároveň mohou ztížit uvolnění a klidný odpočinek. Jak tedy najít tu správnou barevnou kombinaci pro vaši ložnici, aby podporovala kvalitní spánek a vy jste se každé ráno probouzeli svěží a plní energie?

Zdroj energie i potřebného uvolnění

Ne nadarmo se říká, že barvy jsou kořením života, které dokáže značně ovlivnit naše vnímání. Červená v nás probouzí sílu, vášeň a impulzivní nápady, oranžová je zase nositelkou radosti a nekonečné energie. Při pohledu na odstíny hrající fialovými tóny se měníme v odborníky na spiritualitu a chceme řešit nejrůznější záhady. Se zlatou se pro změnu cítíme obklopeni moudrostí a jsme naplněni pocity štěstí. Psychologie barev je velmi mocná.

Kromě nabuzujících účinků mají určité odstíny také schopnost nás příjemně ukonejšit a vyvolat pocity klidu a harmonie. Jde především o studené tóny modré, šedé, béžové, nebo také bílé. Ta je symbolem pro čistotu, nevinnost, klid a jednoduchost. V interiérovém designu je bílá barva oblíbená pro svou schopnost opticky zvětšovat prostor a vytvářet vzdušnou, uklidňující atmosféru. Dokonale harmonizující barvou je i růžová, která v nás probouzí lásku, něhu a touhu budovat dlouhé a hluboké vztahy - do ložnice ideální, že?

Chladnější a tlumené tóny nejen pro lepší spánek

Ložnice je místem klidu a relaxu. Každý večer se těšíme do teploučké postele, až zavřeme oči a upadneme do hlubokého a ničím nerušeného spánku. Když navíc zvolíme správné barvy a vhodně je v interiéru zkombinujeme, získají chvíle trávené v království odpočinku úplně nový rozměr. Každý z nás je však individuální, proto se i výběr dominantních odstínu, do kterých povlékneme polštáře, deky a peřiny, může lišit.

Lidem, kteří jsou vášnivými výletníky a jejich druhým domovem je příroda, se bude nejlépe usínat v povlečení hrajícím klidnými zelenými odstíny. Pro nekonečné kreativce s nespoutanou myslí jsou zase ideální odstíny modré, které podporují lidskou tvořivost a rozvíjí intelekt. „Modré odstíny v člověku přirozeně vyvolávají chladivé pocity. Z tohoto psychologického hlediska je právě povlečení a celkově lůžkoviny této barvy velmi vhodnou volbou do teplejších měsíců,” radí Jakub Kalvoda, CEO společnosti MK Lůžkoviny. Oranžová, červená či sytě žlutá – teplé tóny jsou pro změnu zdrojem energie, nabuzení a dobré nálady, které nám způsobí pohled do slunečních paprsků. A nemůžeme nezmínit bílou barvu, která umožňuje ostatním barvám vyniknout, a proto se skvěle hodí do ložnic, kde pomáhá vytvořit klidné a harmonické prostředí pro odpočinek.

Přestože je preference a obliba jednotlivých odstínů pro každého jedinečná, obecně platí, že ložnici nejvíce sluší hlavně tlumené barvy jemných odstínů. Proto ať už je člověk fanoušek hravých a veselých barev, či naopak dává přednost tmavým a výrazným tónům, je vhodné pro dominantní prvky místnosti, jako je ložní prádlo, závěsy nebo také zdi a nábytek, zvolit jejich světlejší varianty. U drobných dekorací a ozdob však není třeba se zdráhat. Odvážný povlak na polštář na béžovém povlečení prostoru dodá osobitost a nezaměnitelný smysl pro detail. I zde však pozor! Jak už to tak bývá, všeho moc škodí. Je proto dobré pamatovat na jednoduchou poučku, která nám pomůže předcházet přeplácanému interiéru, ze kterého akorát tak bolí hlava a oči.

Pravidlo 60-30-10

Jak na dokonale vybalancovaný interiér, ve kterém bude radost trávit nejen večery, kdy se chystáme ke spánku, ale klidně i celý víkend ve znamení klidu a odpočinku? Stačí se řídit jednoduchým pravidlem 60-30-10.

Přibližně 60 procent místnosti by měla tvořit základní barva neutrálního a nepříliš výrazného odstínu. Pro dominantní prvky pokoje, jako jsou zdi, velké kusy nábytku a podlaha, je proto vhodné volit například béžovou, šedou či bílou. „Pravidlem 60-30-10 je určitě vhodné se řídit, pokud člověk chce docílit harmonického a uceleného vzhledu ložnice. Svou pozornost je dobré soustředit především na prvky představující pomyslných 30, které po dominantách pokoje, jako je například postel či barva zdí, utváří celkový dojem místnosti. Řeč je především o závěsech, potazích na křesla a taburety, nebo také ložním prádle. Je třeba volit takové odstíny, které se nebudou bít se základními 60 procenty, ale naopak je elegantně doplní. Užitečným vodítkem může být i barevný kruh, kde jsou jednotlivé odstíny prakticky poskládané,“ dodává Kalvoda.

Zbývajících 10 procent vyloženě přitahuje naši pozornost. Jedná se o povlaky na polštáře, přehozy na postel či deky výrazných barev a vzorů, které příjemným způsobem narušují uhlazenost prostoru.

Audioknihy: Vila v Itálii

Prací papírky

Dětská kosmetika

Anketa
BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru