Divadlo Mír uvádí světovou premiéru hry Narozeniny v režii Jana Hřebejka

Ostravské Divadlo Mír vstupuje do nové sezóny světovou premiérou hořké satirické hry s názvem Narozeniny. Režie se netradičně ujal převážně filmový režisér Jan Hřebejk. Hlavní roli ztvárnil „nemírový“ herec a zároveň autor scénáře Bořek Slezáček společně s hostující Pavlínou Kafkovou. Diváci však o soubor Divadla Mír samozřejmě nepřijdou, a tak v hlavních rolích uvidí také Vladimíra Poláka, Ladu Bělaškovou, Marii Annu Kupcovou, Michala Sedláčka, Bořivoje Čermáka a Izabelu Vydrovou. Premiéra Narozenin se uskutečnila 12. října.

Neplánovaná narozeninová oslava úspěšného lékaře Pavla na jedné beskydské chatě se za účasti jeho dcery, jejího nového přítele a bodrých venkovských sousedů nečekaně zvrtne. To vše za asistence alkoholu, měkkých drog, zbraní, názorových střetů, a nakonec i místních policistů. Satirický příběh o náhodném setkání zcela odlišných lidí na terase jedné chaty odhaluje skutečné problémy, názory, smutky, ale i radosti, které všichni známe a dennodenně prožíváme.

Divadlo Mír tak dalo šanci úplně novému autorskému textu, který se od jeho nynějšího repertoáru liší především tím, že není ani tak jednoznačnou komedií, ale spíše hořkou sondou do duší obyčejných lidí. Diváci by se tak měli připravit na satirický, melancholický a místy možná až nečekaně vážný příběh dotýkající se neméně vážných témat.

„Ten scénář jsem začal psát během covidu v roce 2020 a měl jsem ho hotový asi za měsíc a půl. Pak jsem ho dal přečíst Honzovi Hřebejkovi, přemýšleli jsme o jeho natočení, ale jeho nakonec napadlo, že by to mohla být divadelní hra. Zašel jsem na jaře 2023 do Míru a od letošního října tady Narozeniny hrajeme,“ vysvětlil celou anabázi autor scénáře a představitel jedné z hlavních rolí Bořek Slezáček s tím, že jako rodilý Ostravák znal prostor nynějšího Divadla Mír už ze svých dětských let, kdy zde ještě působilo kino Mír, jehož byl častým návštěvníkem.

Autor inscenace tak šel do Divadla Mír  nejen se scénářem, ale i s předem domluveným režisérem. „My se s Bořkem už nějakou dobu známe, ale musím říct, že mě překvapil hloubkou té hry. A upozorňuju, že její přijetí strašně záleží na tom, jestli právě tohle chce divák sledovat. Myslím si ale, že jsou lidé, kteří pokus o vytvoření nějakého svědectví o téhle době a postojích ocení. Mě to šíleně bavilo od prvního čtení a pár dní před premiérou mě to ještě pořád baví,“ svěřil se režisér Jan Hřebejk, který je z ostravského Divadla Mír nadšený.

„Líbí se mi, že Mír tvoří vlastně nějaká generační parta, která má víc přesahů. Je mi sympatické, že vedle zkušebny mají fotografický ateliér, kde zároveň stříhají své filmy, mají tam rozhlasové studio, kde natáčí podcasty... Tenhle Gesamtkunstwerk obdivuju. A líbí se mi i ta ambice postavit vedle tohohle divadla ještě další. A na co nesmím zapomenout, je nový stand-up klub Štěpána Kozuba, který je pořád narvaný! To moc oceňuju, protože to už musíte mít opravdu obrovský tah na bránu. A to se mi na těch lidech z Míru vlastně líbí nejvíc,“ dodal režisér, který v těchto dnech do kin uvádí i svůj nejnovější snímek Výjimečný stav.

Autor: Bořek Slezáček

Režie: Jan Hřebejk

Dramaturgie: David Vyhnánek

Scénografie: Adam Pitra

Kostýmy: Kateřina Hájková

Obsazení:

Pavel Krejčí – Bořek Slezáček

Anna Krejčí – Pavlína Kafková

Milan Pergner – Vladimír Polák

Marta Pergnerová – Lada Bělašková

Míša Krejčí – Marie Anna Kupcová

Petr – Michal Sedláček

Policista Roman – Bořivoj Čermák

Policistka Vanesa – Izabela Vydrová

Autor plakátu: Jan Lipovský, autor fotografií: Lukáš Kaboň
Odkazy:
www.divadlomir.cz a https://www.divadlomir.cz/repertoar/narozeniny-20

Audioknihy: Vila v Itálii

Prací papírky

Dětská kosmetika

Anketa
BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru