Krok za krokem ke zdravým nohám

Nová edukativní tělu prospěšná hra Nezapomeň na nohy vás zvedne ze židle. Osvojíte si díky ní užitečné návyky, které prospějí především právě vašim nohám, které vás celý den nosí. Důležité informace, zajímavé postřehy i prověřené cviky připravila zkušená podiatrička. Můžete se tak být jistí, že přinese nejen spoustu zábavy, vědomostí i dovedností celé rodině, ale i do školek, škol či družin. Zapojit se do ní totiž může až dvacet hráčů.

Nedostatečně nebo nerovnoměrně vyvinutý svalový systém, jehož příčinou může být málo pohybu, stejně jako přetěžování či jednostranná zátěž. Nevhodné pohybové vzorce. Špatně zastřižené nehty či zvolené boty. To vše může vést k nepříjemným potížím od zarůstajících nehtů, kladívkových prstů a vbočených palců přes ploché nebo příliš vyklenuté nohy po špatné postavení paty, které ovlivňuje celé držení těla. Řadě problémů se dá předejít, když svým nohám věnujete náležitou péči. A právě její základy se hravě naučíte s novinkou Nezapomeň na nohy.

Zdravá zábava

Vpřed po krásně ilustrovaném hernímu plánu se pohybujete díky splněným úkolům, které jsou buď teoretické, nebo praktické. Teoretické otázky jsou zaměřeny na téma nohou, pohybového aparátu a obuvi. Naučíte se díky nim, jak nohy fungují, jak se o ně starat, ale také je správně používat. To totiž není tak samozřejmé, jak by se mohlo zdát. Praktické úkoly jsou zaměřeny na cvičení a pohybové aktivity, které si oblíbí nejen vaše děti. Čím obtížnější úkol, tím více hvězdiček a s nimi
také více políček, o které se ve hře posunete dál. Vítězem se stává hráč, který první obejde celé kolo, ale vyhrávají vlastně všichni, kteří během hry udělají něco pro své zdraví.

Balíček her Nezapomeň na nohy nabízí celkem pět různých variant přizpůsobených věku a počtu hráčů. Je určen pro děti od čtyř let, velkým přínosem však bude rovněž pro dospělé, kteří mají v oblasti zdravých nohou často co dohánět. Součástí balení je manuál, který přibližuje metodiku hry, správné provedení cviků a přináší odpovědi na otázky i bližší informace k tématu.

Odborná garance

S nápadem na tuto hru přišla podiatrička Jana Vašková, která je rovněž instruktorka zdravotní tělesné výchovy a poradkyně v oblasti zdravého obouvání. Vycházela přitom z praktických zkušeností, které získala v rámci preventivních programů v mateřských a základních školách. Pro rodiče a pedagogy chtěla připravit komplexní edukační materiál, se kterým mohou pracovat s dětmi.

Nejprve vydala stejnojmennou knihu, kterou doplnily pexeso a omalovánky. Hra následně vznikla v rámci dílčího projektu Edukační herní balíček s prvky podiatrie, který uskutečnilo Centrum transferu technologií Univerzitního institutu ve spolupráci s Fakultou multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. O výrobu a do detailu vyladěné zpracování se postarala značka Dino, která se deskovým hrám věnuje již více než 30 let.

Hra, kterou budou vaše nohy milovat, je již nyní k dostání ve všech specializovaných prodejnách s hrami, hračkářstvích, knihkupectvích a na e-shopech. Více informací o ní najdete na mojedino.cz, kde ji pořídíte za 699 Kč.

Tři jednoduché návyky pro blaho vašich nohou v každém věku

Pokud chcete mít nohy zdravé a funkční, měli byste se o ně pravidelně starat. Nezbytný je pravidelný pohyb, vhodná obuv, dostatečná hygiena a také odpočinek. Za celodenní službu si však nožky zaslouží i něco navíc. Jak je snadno hýčkat v pohodlí domova, radí Ing. Jana Vašková z České podiatrické společnosti.

Kromě bot dobře vybírejte i ponožky

Volbě vhodné obuvi začínají lidé věnovat patřičnou pozornost. Velkou roli ale hrají také ponožky. Ty by neměly mít těsný nebo příliš volný lem kolem kotníku, ani hrubý šev nad prsty. Těsná ponožka brání prokrvování nohy, volná ponožka se může shrnout v obuvi a způsobit otlaky a puchýře, zrovna tak, jako hrubý šev nad prsty. Máte-li během dne možnost, vysvoboďte nohy aspoň na chvíli z bot i ponožek. Protáhněte si prsty a nechte nohy uvolnit a „dýchat“.

Nehty stříhejte do roviny a přiměřeně

Důležitá je péče o nehty a jejich stříhání do správného tvaru. V případě nehtů na nohou to znamená do roviny. Myslete také na správnou délku. Nehet by měl lehce přesahovat nehtový val, abyste se vyhnuli riziku bolestivého zarůstání. Ke stříhání použijte rovné nůžky. Případné ostré hrany nehtů pečlivě zapilujte.

Zasloužená odměna

Na závěr dne připravte pro své nohy koupel a po ní je natřete hydratačním krémem, aby se pokožka nevysušovala. Můžete jim také dopřát jemnou masáž. Když to jde, dejte si pauzu a nohy si chvíli natáhněte nahoru. V práci si je můžete na chvíli opřít o stůl. Doma si lehněte na záda a nohy si opřete o gymnastický míč nebo třeba o zeď. I v obyčejné koupelně si můžete dopřát jednoduchou lázeňskou proceduru, která vám nožky příjemně prokrví. Stačí si dát do lavoru hladké oblázky a chvíli po nich šlapat. Velmi příjemné je připravit si dvě oblázková stanoviště, která budete po chvilkách střídat. V jednom bude voda teplá, ve druhém studená.

Audioknihy: Vila v Itálii

Prací papírky

Dětská kosmetika

Anketa
BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru