Karamel a čokoláda: láska na první sousto

Podzimní sychravé počasí přímo vybízí k mlsání, a co může být lepšího než domácí dezert přímo z vaší kuchyně? Karamelové řezy svým lahodným krémem, vůní máslového těsta a jemností čokolády vytvářejí harmonii chutí, která potěší každého milovníka sladkých dezertů. Řezy nejen skvěle chutnají, ale svým elegantním vrstveným vzhledem ozdobí každý stůl. S touto neodolatelnou sladkou tečkou se stanete hvězdou podzimního pečení a potěšíte sebe i své blízké. Bohatá chuť a vůně navíc dodají vašemu pečení špetku kouzla a pohody. Neváhejte a pusťte se do toho – tento dezert si zamilujete po prvním kousnutí!

Lahodný dar bohů s tisíciletou tradicí

Karamelové řezy s krémem a čokoládou by se neobešly bez kakaa – populární ingredience mnoha známých dezertů. Kakao, známé jako "pokrm bohů", má bohatou historii sahající tisíce let zpět do civilizace Mayů a Aztéků, kteří si ho cenili nejen pro jeho jedinečnou chuť, ale také pro léčivé účinky. Už tehdy byly kakaové boby symbolem síly a zdraví. Moderní věda dnes potvrzuje to, co starověké kultury instinktivně věděly – kakao je bohaté na flavanoly, které podporují zdraví cév, pomáhají zpomalovat jejich stárnutí a přispívají ke správnému fungování krevního oběhu[1]. Tento lahodný dar přírody se tak pyšní nejen dlouhou historií, ale také pestrým využitím v moderní kuchyni. Z kakaa se postupem času zrodila i čokoláda, která si získala srdce lidí po celém světě a vy můžete tuto nerozlučnou dvojku vyzkoušet v akci přímo v našem receptu.

Mouka, která udělá z každého receptu mistrovské dílo

Ať už patříte mezi příležitostné pekaře, kteří sladké dezerty připravují primárně pro své vlastní potěšení, nebo se řadíte k lidem, ke kterým chodí jejich známí pro tyto dezerty rádi na návštěvu, nepřejete si jistě nic jiného, než aby se výsledek vždy vydařil. A k tomu, aby se každé vaše pečení mohlo řadit jen k těm povedeným pokusům, je třeba využívat kvalitní suroviny, na které se můžete vždy spolehnout. Na mouky Babiččina volba při svém pečení sází i ambasador této značky, mistr cukrář Josef Maršálek. Pro tyto lahodné řezy se skvěle hodí právě osvědčená klasika, kterou je Polohrubá mouka Babiččina volba. Ta je umleta z pečlivě vybraného obilí 100 % českého původu, a navíc nosí označení kvality Klasa. Díky šetrnému zpracování mouka zachovává skvělé vlastnosti a hodí se na přípravu kynutých těst, nadýchaných koláčů nebo oblíbených tradičních dezertů.

Ingredience

  • 4 vejce
  • 280 g polohrubé mouky Babiččina volba
  • 190 g cukru
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 150 ml polotučného mléka
  • ½ prášku do pečiva
  • 1 lžíce kakaa
  • špetka soli

Na krém

  • 1 plechovka karamelového kondenzovaného mléka
  • 125 g změklého másla
  • 250 g mascarpone

Postup

Vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte mléko a máslo, nakonec i mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Těsto vlijte na vymazaný a vysypaný plech. Pečte 15 minut v troubě předehřáté na 175 °C a nechte vychladnout.

Změklé máslo našlehejte v robotu při nižších otáčkách. Postupně došlehejte s karamelovým salkem a mascarpone. Tímto krémem bohatě potřete korpus a na závěr ozdobte čokoládou a oříšky.

[1] Bezpečnost potravin. Kakao bohaté na flavanoly může zpomalovat stárnutí cév [online]. Praha: Ministerstvo zemědělství ČR, [cit. 24. listopadu 2024]. Dostupné z: https://bezpecnostpotravin.cz/kakao-bohate-na-flavanoly-muze-zpomalovat-starnuti-cev/

Dárky z Levandulového údolí

Dárky z Levandulového údolí

Absolut vodka - limitovaná edice Andy Warhol

Prací papírky

Anketa

Jakou pohádku či vánoční film si nenecháte utéct?

Tři oříšky pro Popelku
72 x [11%]
Anděl Páně
52 x [8%]
Lotrando a Zubejda
57 x [9%]
Alenka v říši divů
156 x [24%]
Grinch
61 x [9%]
Princ a Večernice
51 x [8%]
Coco
50 x [8%]
Princezna zakletá v čase
51 x [8%]
Alois Nebel
48 x [7%]
Zloba – Královna černé magie
50 x [8%]

Celkem hlasovalo : 648

BLOG/ČEK

„Povrchní lidé mají v sobě nebezpečný nástroj v podobě své povrchnosti. Pokud křehký člověk s nimi vstoupí do hlubokého přátelství, může být velmi vážně (až smrtelně) zraněn, pokud je odvržen, když už ho nepotřebují…“ 

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru