Zima pomalu klepe na dveře a s ní přichází i kouzlo sváteční atmosféry, kterou provází vůně skořice a vanilky. Ulice září jemným třpytem světel a chladné dny nás nutí vytáhnout huňaté čepice a šály. Zahřejte své tělo i srdce a nechte se pohltit chutí čerstvě upečeného trdelníku. Tento voňavý zimní klenot, obalený skořicí a cukrem, si vydobyl své čestné místo mezi zimními pochoutkami a vy teď máte jedinečnou šanci upéct si ten svůj domácí. Pečení trdelníku je nejen o skvělé chuti, ale i o radosti z tvoření. Je to příležitost, jak zpomalit, a užít si chvíle sami se sebou nebo s těmi, na kterých vám záleží. Tak neotálejte, zapalte svíčku a pusťte se do toho!
Sladký hit zimy v podobě trdelníku
Co se vám vybaví, když se řekne trdelník? Jistě to bude zimní atmosféra a vánoční trhy! Tam totiž můžete na trdelník narazit na každém rohu. Odkud však trdelník opravdu pochází? Toto lahodné spirálovité pečivo z kynutého těsta pochází z Rumunska a je tradičním transylvánským pečivem. Příznivce si ale trdelník získal v celé střední Evropě včetně Česka. Můžeme se s ním setkat především na různých kulturních a sezónních oslavách, nebo třeba na již zmiňovaných vánočních trzích. I z tohoto důvodu se stal trdelník symbolem pospolitosti, a v mnoha kulturách je tak jeho výroba považována za společnou činnost, při níž se lidé setkávají a společně si na něm pochutnávají.
Tento sladký dezert je jedinečný svým tradičním postupem pečení, kdy se sladké kynuté těsto omotá kolem dřevěného nebo kovového válce a pak se opéká na otevřeném ohni. Dnes ho můžeme najít v různých podobách a v mnoha stylech. Někdo si rád vychutnává jednoduchost sladkého pečeného těsta, jiní jej rádi plní zmrzlinou, šlehačkou nebo všelijakými lahodnými polevami.
Vychytávka na kynutá těsta
Máte za sebou již nějaké pekařské neúspěchy a vyhýbáte se proto kynutým těstům obloukem? S tímto je navždy konec, s touto ingrediencí se pro vás kynutá těsta stanou rutinní záležitostí. Hladká mouka na kynutá těsta Babiččina volba vás totiž při jejich přípravě rozhodně nenechá ve štychu a trdelník tak díky ní bude nadýchaný, kyprý a vláčný.
Mouka také dodá těstu objem, a to pak bude krásně tažné a pružné a bude dobře držet svůj tvar. Tato mouka lépe váže vodu, proto při míchání těsta doporučujeme přidat o něco více tekutiny, než dáváte do běžné mouky. Díky ní je tak příprava nejen těchto trdelníků sázkou na jistotu. Hodí se skvěle do jakéhokoliv druhu kynutého pečiva a je vyrobena z pečlivě vybraného obilí. Přesvědčte se sami a vyzkoušejte mouku v akci při pečení našeho trdelníku!
Ingredience (na 6 kousků)
- 250 g hladké mouky na kynutá těsta Babiččina volba
- 1 žloutek
- 80 g rozpuštěného másla
- 50 g třtinového cukru
- 20 g čerstvého droždí
- 125 ml plnotučného vlažného mléka
Na dokončení
- rozpuštěné máslo
- k obalení drcené oříšky, skořice, vanilkový moučkový cukr, třtinový cukr, perníkové koření
- sklenice obalené alobalem nebo ocelovou pečicí formu na trdelník, případně na kremrole
Postup
Nasypte do mísy mouku a cukr a utvořte v sypké směsi důlek, do kterého nadrobíte droždí a přilijete mléko. Nechte 15 minut odpočívat. Když kvásek vzejde, přidejte zbylé suroviny a zpracujte hladké nelepivé těsto, poprašte moukou a nechte hodinu kynout na teplém místě.
Mezitím rošt v troubě nastavte tak nízko, aby se mohly trdelníky péct na výšku. Z těsta vyválejte tenkou placku, nařežte na pásky a obtáčejte jimi trubičky či zavařovací sklenice. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 8 minut. Po upečení sundejte z trubiček, pomašlujte jemně rozpuštěným máslem a obalujte podle chuti.