Energie na celý den: banánové lívance s proteinem

Leden je měsíc nových začátků, předsevzetí a návratu ke zdravějším návykům. Po svátečním období plném bohatého hodování máte ideální příležitost zaměřit se na lehká, výživná a chutná jídla, která podpoří vaše zdraví a dodají tělu potřebnou energii. Vykročte vstříc zdravějšímu životnímu stylu a potěšte vaše tělo a chuťové buňky naším receptem na banánové lívance s proteinem. Tento moderní twist na tradiční lívance spojuje jen to nejlepší: kvalitní špaldovou mouku, která podpoří trávení, přirozenou sladkost zralých banánů a dávku proteinu, která vás zasytí. Ať už si je dopřejete jako snídani, která nakopne váš den, nebo jako zdravou svačinu po cvičení, jedno je jisté – díky tomuto receptu bude váš den chutnější než kdy dřív.

Banán aneb zlatý plod

Banány jsou nejen oblíbenou svačinou na cestách, ale také skutečnou zásobárnou živin prospívajících našemu zdraví. Jsou bohaté na draslík, který pomáhá udržovat rovnováhu tekutin v těle a podporuje správnou funkci svalů a nervů. Hořčík, další z jejich cenných složek, je klíčový pro energetický metabolismus a zdravé svaly. A aby toho nebylo málo, banány obsahují vitamin B6, který posiluje imunitní systém a chrání tělo před volnými radikály.[1] Tento zlatý plod pochází z jihovýchodní Asie a patří mezi nejstarší pěstované ovoce na světě. Archeologické nálezy naznačují, že banány byly pěstovány již před 7 000 lety. Pro jejich přirozenou sladkost a chuťovou všestrannost jsou navíc ideální ingrediencí pro moderní recepty – jako je například tento na proteinové lívance.

Opravdová špalda na prvním místě

Špaldová mouka je oblíbená nejen díky přínosu pro lidské zdraví, ale také díky své jemné oříškové chuti, která dodá každému receptu jedinečný šmrnc. Oproti běžné pšeničné mouce obsahuje celozrnná mouka cenné složky z celého špaldového zrna (z obalu, endospermu i klíčku) a má v sobě tak více vlákniny, která přispívá ke zdravému trávení. Při výběru špaldové mouky však dbejte na její kvalitu. Ne všechny mouky, které nesou označení „špaldová“, totiž skutečně obsahují pravou špaldu. Mnohé produkty obsahují jen podíl pšenice špaldy, nebo dokonce výhradně běžnou pšenici. Proto doporučujeme mouky Babiččina volba, u kterých si můžete být jistí jejich vysokou kvalitou. Špaldová mouka této značky je totiž vyrobena z prastarých odrůd pšenice špaldy. Její kvalitu navíc otestoval a ocenil i nezávislý test spotřebitelů Můj super box.

Ingredience

Na 5 ks lívanců:

  • 1 vejce
  • ½ hnědého nebo přezrálého měkkého banánu
  • 4–5 PL vody
  • 40 g celozrnné špaldové mouky Babiččina volba
  • 20 g proteinu
  • 40 g ovesných vloček
  • 1 ČL skořice nebo perníkového koření
  • 1 ČL prášku do pečiva

Na zdobení:

  • proteinová čokoládová nebo karamelová pomazánka
  • čerstvé ovoce
  • skyr s proteinem

Postup:

Nejprve v misce vidličkou rozmačkejte banán, poté přimíchejte vejce. Přidejte protein, jemné ovesné vločky a vodu. Vše míchejte do těstíčka a pak přidejte i zbylé suroviny.

Těsto nechte 10 minut odpočinout, aby se s ním pak dobře pracovalo na pánvi. Menší naběračkou nanášejte na nepřilnavou pánev. Opékejte na mírném plameni z obou stran.

Hotové lívanečky podávejte s oblíbenou pomazánkou nebo skyrem a čerstvým ovocem.

[1] NZIP – Národní zdravotnický informační portál. Výživa pro imunitní systém [online]. 2023 [cit. 14. 1. 2025]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1460-vyziva-pro-imunitni-system.

NZIP – Národní zdravotnický informační portál. Hořčík [online]. 2023 [cit. 14. 1. 2025]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1148-horcik.

NZIP – Národní zdravotnický informační portál. Draslík [online]. 2023 [cit. 14. 1. 2025]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1145-draslik.

Písecký víkend módy a designu

PURE fest

Ubytování v Maringotce u BIO Levandulových polí

Prací papírky

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
95 x [12%]
Josefína Bakošová
72 x [9%]
Dominik Navrátil
140 x [17%]
Machač
73 x [9%]
Iveta Řádková
58 x [7%]
Lucie Marim
69 x [8%]
Luděk Šmehlík
74 x [9%]
Klára Nademlýnská
76 x [9%]
Beáta Rajská
78 x [10%]
Miroslav Michael Knot
77 x [9%]

Celkem hlasovalo : 812

POČASÍ
BLOG/ČEK

„Pokud nechceme slyšet pravdu, nemůže růst naše osobnost, ale jen naše ego!“

Lenka Žáčková

JDI nahoru