Budoucnost se stala realitou – pojďte si křupnout hmyz

Všichni již mluví o tom, jak se proteiny z hmyzu stanou jedním z pilířů naší stravy v budoucnosti. Ale ta přichází už teď. Unikátní český start-up se pustil do přípravy slaných pochoutek z hmyzu – křupavých červíků WORM UP. Ty můžete použít nejen samostatně k „mlsání“, ale také přidat do jídla a připravit si netradiční pizzu nebo špagety.

Jedlý hmyz představuje dokonalý zdroj živočišných bílkovin. Má jich v sobě až 50 % obsahu. Bonusem navíc je nálož vápníku, železa a zinku. A právě tyto skvělé vlastnosti hmyzu nadchly Libora Sloupenského, který společnost WormUP založil a stal se tak prvním výrobcem slaných hmyzích pochoutek v celé EU. V současné době jsou křupaví červíci na trhu ve třech podobách – se solí, s chilli a s česnekem.

„Poprvé jsem hmyz ochutnal na jedné přednášce v Brně, kde mě to ihned nadchlo. Definitivně jsem se rozhodl při jednom kurzu osobního rozvoje. Došlo mi tehdy, že vše, co jsem v životě prožil, a vše, co jsem, mě vede právě k této práci. Hned druhý den jsem na tom začal pracovat," popisuje zrození unikátního projektu zakladatel firmy Libor Sloupenský. 

Momentálně firma produkuje kolem 5000 pytlíků křupavých červíků za měsíc, ale každý měsíc téměř zdvojnásobí výrobu. Její vizí do budoucna je začít skutečně nahrazovat maso ze savců ještě výživnějším masem z hmyzu.

„Lidé si často myslí, že je to nesmysl, a představují si, že budou mít na talíři místo steaku třeba brouka. Skutečnost je ale taková, že hmyz se dá rozemlít a znovu spojit do podoby, která hmyz vůbec nepřipomíná. Většina masa, které dnes konzumujeme, je také rozemleta nebo jinak upravena a nemá svou původní podobu. Takový hmyzí burger bude jednou velká pochoutka,“ věří Eva Sloupenská, spolumajitelka firmy WormUP.

Písecký víkend módy a designu

PURE fest

Ubytování v Maringotce u BIO Levandulových polí

Prací papírky

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
103 x [11%]
Josefína Bakošová
82 x [9%]
Dominik Navrátil
161 x [17%]
Machač
84 x [9%]
Iveta Řádková
68 x [7%]
Lucie Marim
78 x [8%]
Luděk Šmehlík
84 x [9%]
Klára Nademlýnská
85 x [9%]
Beáta Rajská
88 x [10%]
Miroslav Michael Knot
88 x [10%]

Celkem hlasovalo : 921

POČASÍ
BLOG/ČEK

„Pokud nechceme slyšet pravdu, nemůže růst naše osobnost, ale jen naše ego!“

Lenka Žáčková

JDI nahoru