V poslední době je mnohem snazší sehnat bezlepkové potraviny. V obchodě pořídíte všechno od bezlepkového pečiva až po bezlepkové pivo. Pro lidi s alergií na lepek je to doslova požehnání. Mnohdy je kupují i lidé, kteří tuto alergii nemají, jsou totiž přesvědčeni, že bezlepkové jídlo jim pomůže zhubnout. To ovšem není tak úplně pravda, bezlepkové totiž automaticky neznamená nízkokalorické.
Bezlepkové dietní šílenství?
Boom bezlepkových potravin v mnohém připomíná lavinu nízkosacharidových potravin, která vtrhla do obchodů před několika lety. V té době byla v kurzu nízkosacharidová dieta. Jídlo vhodné pro tento typ diety s nízkým obsahem uhlohydrátů se skládala hlavně z bílkovin a tuků a velmi omezeného množství ovoce a zeleniny. Udržet si správný denní přísun sacharidů bylo celkem snadné, protože výběr jídel byl dost omezený a počítání kalorií nebylo nutné.
Lákavá byla především představa, že jste mohli jíst, kolik masa jste chtěli, a přesto jste hubli. Háček byl ovšem v tom, že po poměrně krátkém čase jste na maso přestali mít chuť a začala vám chybět rozmanitá strava.
Výrobci potravin, si nechtěli nechat ujít příležitost a začali trh sytit nízkosacharidovými potravinami – tyčinky, pečivo, sušenky a koláče – vše považované za vhodné pro nízkosacharidovou dietu.
Najednou byla dietní, omezená strava pestřejší než kdy dříve a lidé začali jíst více kalorií než kdy předtím. A jejich váha začala stoupat. Proč? Zvykli si počítat pouze sacharidy, ne kalorie. Nevšimli si tedy, že mnoho z těchto potravin, má sice nízký objem sacharidů, ale jsou hodně kalorické.
Podobně tomu je u bezlepkových potravin. Primárním zdrojem lepku ve stravě je pšenice a vše z ní vyrobené. Lidé, kteří se vyhýbají lepku, se musí vzdát věcí, jako je chléb, rýže, těstoviny, koláče, preclíky a sušenky. Když tyto potraviny nahradíte ovocem a zeleninou, sníte sice více sacharidů, ale pro hubnutí to není špatná strategie.
Nyní však pořídíte mouku, müsli, dorty a sušenky bez lepku, díky nahrazení (ve většině případů) rafinovanou rýžovou moukou, kukuřičným škrobem a bramborovým škrobem místo tradiční pšeničné mouky. Jenomže škrob je škrob. Vyhýbáním se lepku nezhubnete, pokud nebudete věnovat pozornost také kaloriím.
Čtěte pečlivě etikety
Porovnejte etikety bezlepkové směsi nebo koláčové směsi s běžnými verzemi a uvidíte, co máme na mysli – stejná porce, stejné množství kalorií. Například bezlepkové muffiny lze s 20 gramy tuku a 450 kaloriemi jen stěží označit za dietní jídlo.
Bez ohledu na to, jaké jsou vaše důvody, proč se vyhýbáte lepku, stále musíte sledovat kalorie. Pokud stejně jako sledovači sacharidů z dávných dob věnujete pozornost pouze příjmu lepku, dieta plná bezlepkových produktů s vysokým obsahem kalorií by mohla zastavit vaše hubnutí.