Rajčatová nebo tomatová? V tomto případě je to úplně jedno. Název přece není nejdůležitější. Za všechno hovoří chuť. A tu má tato polévka, která může nahradit i hlavní chod, téměř nepopsatelnou. Veškeré suroviny použité ve správném poměru hrají dokonalou symfonii. U receptu sice uvádíme rozpis na 6 porcí, ale až ochutnáte, nemusí vám stačit ani celý hrnec.
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 45 minut
Ingredience:
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 2 stroužky česneku
- 200 ml smetany ke šlehání (33 %)
- 2× 400 g krájených rajčat v plechovce
- 1 lžička cukru krupice
- 2 lžíce rajčatového pyré
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 g oblíbených menších těstovin
- hrst sekané petrželové natě
- slunečnicový olej
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
- V hrnci rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět nakrájenou cibuli s mrkví.
- Prolisujte česnek a přidejte ke směsi, poté přidejte rajčata, rajčatové pyré, cukr
a zalijte vývarem. - Vařte zhruba 30 minut a poté dochuťte solí a pepřem. Mezitím si také uvařte těstoviny dle návodu na obalu.
- Polévku rozmixujte, přidejte do ní smetanu a těstoviny a podávejte s petrželkou.
TIP! Místo krájených rajčat z plechovky zkuste i čerstvá. Polévka pak bude zase chutnat
o něco jinak. Jaká doporučujeme? Např. ta, která celoročně dodává Zemědělské družstvo Haňovice.
Zdroj: SZIF