Vdolky s povidly

Ruku na srdce, kdy jste měli naposledy vdolky? V obchodech se na nás valí všelijaké zákusky a dortíky, že na ně často zapomínáme. A přitom jsou tak dobré! Jejich příprava může být kvůli kynutí o něco delší, ale není to nic náročného. Nadýchané, dozlatova usmažené bochánky je třeba ještě doplnit kvalitními povidly. Jedinečná přírodní švestková povidla oceněná Regionální potravinou nabízí i Jiří Netopil.

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 60 g másla
  • ½ kostky droždí
  • 1 vejce
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • sůl
  • slunečnicový olej na smažení

K podávání:

  • tvrdý tvaroh
  • povidla
  • zakysaná smetana

Postup:

  1. Smíchejte droždí s cukrem, lžící mouky a polovinou vlažného mléka. Nechte cca 20 minut na teplém místě, aby se vytvořil kvásek.
  2. Ve velké míse smíchejte prosetou mouku s vejcem, zbytkem mléka, rumem, rozpuštěným máslem a špetkou soli.
  3. Ke směsi přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto, které necháte zhruba 50 minut kynout.
  4. Z těsta vyválejte cca 2 cm silný plát a pomocí sklenice vykrajujte kolečka. Přikryjte je utěrkou a nechte dalších 20 minut kynout.
  5. Do každého z koleček poté udělejte důlek a nechte smažit v hrnci s rozpáleným olejem z obou stran.
  6. Vdolky vyndejte na ubrousky pro odsátí tuku.
  7. Vychladlé vdolky potřete povidly, dozdobte zakysanou smetanou a nastrouhaným tvrdým tvarohem.

TIP: Vdolky se dělají především z mouky. Proto by měla být opravdu kvalitní. Jinak může být těsto moc lepivé, nebo naopak tuhé. Zárukou nadýchaným vdolků je polohrubá mouka z opavského Mlýna Herber.

Zdroj: SZIF

Foto: zdroj Akademie kvality

Dárky z Levandulového údolí

Dárky z Levandulového údolí

Absolut vodka - limitovaná edice Andy Warhol

Prací papírky

Anketa

Jakou pohádku či vánoční film si nenecháte utéct?

Tři oříšky pro Popelku
40 x [10%]
Anděl Páně
27 x [7%]
Lotrando a Zubejda
31 x [8%]
Alenka v říši divů
131 x [33%]
Grinch
30 x [8%]
Princ a Večernice
29 x [7%]
Coco
30 x [8%]
Princezna zakletá v čase
27 x [7%]
Alois Nebel
27 x [7%]
Zloba – Královna černé magie
26 x [7%]

Celkem hlasovalo : 398

BLOG/ČEK

„Povrchní lidé mají v sobě nebezpečný nástroj v podobě své povrchnosti. Pokud křehký člověk s nimi vstoupí do hlubokého přátelství, může být velmi vážně (až smrtelně) zraněn, pokud je odvržen, když už ho nepotřebují…“ 

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru