Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest už po šestadvacáté přinese to nejzajímavější ze současné zahraniční i české kinematografie. Představí více než 150 filmů v šestnácti sekcích a po pražské části vyrazí opět do kin po celé České republice.
Festival bude slavnostně zahájen ve čtvrtek 21. března 2019 v Obecním domě v Praze a bude probíhat do 29. března. Slavnostní zakončení včetně vyhlášení vítěze sekce Nová Evropa, Amnesty International Febiofest Award či soutěže I ty jsi filmařem proběhne ve čtvrtek 28. března v CineStar Anděl. Projekce budou tradičně ke zhlédnutí v multikinech CineStar Anděl, CineStar Černý Most, v kině NFA Ponrepo a v Městské knihovně. Do regionů se Febiofest vydá od 1. do 18. dubna 2019.
- ročník představí novou sekci Classics i nejúspěšnější festivalové filmy
Letošní ročník nabídne šestnáct festivalových sekcí včetně soutěžní Nové Evropy, sekce Panorama (nejzajímavější a nejúspěšnější festivalové filmy), Central Park (sekce pro široké publikum) či Masters (nové filmy slavných režisérů).
K vidění budou též u diváků velmi populární sekce teritoriální jako Made in USA (nezávislá tvorba z USA), Světla severu (filmy ze Skandinávie) či Ozvěny Balkánu. Od samého vzniku festivalu je jeho nedílnou součástí také Queer Now (sekce gay a lesbických filmů) a nově jsou do programu zařazeny sekce Classics (klenoty světového filmového fondu) a TV now (televizní a seriálová tvorba).
V rámci Culinary Cinema čeká diváky i Velká žranice
Již pošesté festival nabídne také netradiční zážitek propojující kinematografii s gastronomií - Culinary Cinema. Od pátku 22. března do neděle 24. března budou milovníci kvalitního kuchařského umění sledovat jeden ze tří tematických filmů (Tazzeka, Albert Adrià, génius v kuchyni, Velká žranice), jež po projekci doplní speciální večeře s menu vytvořeným k daným filmům. Menu vymysleli a uvaří uznávaní kuchaři z Gourmet Academy Filip Sajler (Kluci v akci, Perfect Catering & Perfect Canteen) a Lukáš Čížek (Fusion, Farma Vrchlabí). Velkou výzvou bude kontroverzní snímek Velká žranice s Marcellem Mastroiannim a Philippem Noiretem, ke kterému kuchaři přizvou i kolegu Martina Staňka (Perfect Canteen). Partnerem sekce Culinary Cinema je Gourmet Academy a společnost Potten & Pannen – Staněk.
Porotou sekce Nová Evropa bude veřejnost
I v letošním roce mohou diváci nahlédnout do festivalového zákulisí a stát se členem poroty sekce Nová Evropa, která uvádí první či druhé snímky nastupujících evropských filmařů. Jedenáctým rokem se porotcem může stát kdokoliv od 15 let. Třiatřicet členů poroty, které vybere prezident festivalu Fero Fenič, navštíví v čele s předsedou poroty (v minulosti např. Marta Kubišová, Juraj Herz, Dagmar Havlová, Miroslav Ondříček, Theodor Pištěk a další) v době konání festivalu určené soutěžní snímky a následně vybere vítěze, jenž získá cenu Grand Prix v hodnotě 5 000 eur. Uzávěrka přihlášek do poroty je 10. února 2019.
Soutěž I ty jsi filmařem posedmé
V rámci soutěže I ty jsi filmařem se mohou stát součástí festivalu opět filmoví nadšenci téměř bez omezení. Febiofest vyhlašuje soutěž krátkých amatérských filmů, tentokrát ve dvou kategoriích – jednotlivci a školní týmy. Tématem sedmého ročníku soutěže je šíření falešných a poplašných zpráv na internetu – fake news, hoax. Tvůrci by měli natočit krátký film či video o délce 1 až 3 minuty a poslat jej do 20. února 2019 do soutěže. Vítěz kategorie jednotlivec získá 20 000 Kč, mobilní telefon a voucher do videotéky O2, vítězové kategorie školní tým pak finanční dar v hodnotě 30 000 Kč a vstupenky na festival. Partnerem soutěže je společnost O2 Czech Republic.
Vstupné a akreditace
Vstupné na jednotlivá představení je 99 Kč.
Cena diváckých akreditací na 3 dny je 699 Kč, na 5 dnů 999 Kč a na 9 dnů 1699 Kč.
Vstupné na film a exkluzivní večeři v sekci Culinary Cinema je 1190 Kč.
Předprodej na filmově-kulinářské večery je již zahájen na www.febiofest.cz.
Zdroj: MFF Praha - Febiofest